Zupa wiśniowa z serowymi kluseczkami.

0 (0 ocen)

  • 45 min

Chyba każdy ją zna? Ja ją przygotowuje na swój sposób.zamiast makaronu robię kluski serowe I jest pyszna!

  • 45 min

Składniki:

  • 80 dag wiśni
    8 łyżek cukru
    cynamon
    4 gożdziki
    skórka starta z połowy cytryny
    3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
    Kluseczki:
    20 dag twarogu
    4 łyżki śmietany kremówki
    5 dag posiekanych migdałów
    opakowanie cukru waniliowego
    3 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Desery

Zupa wiśniowa z serowymi kluseczkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiśnie przebrać, umyć, osączyć, wydrylować. Przełożyć do garnka, posypać cukrem i szczyptą cynamonu, dodać goździki i skórkę z cytryny. Zalać 3 szklankami wody, zamieszać, zagotować 10-15 minut. Goździki i skórkę z cytryny wyjąć.
  • 2. Mąkę ziemniaczaną rozrobić z 1/ 2 szklanki zimnej wody. Wlać do zupy. Cały czas mieszając, doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu jeszcze 5 minut. Garnek zdjąć, ostudzić. W trakcie studzenia co jakiś czas zupę zamieszać, aby nie powstał kożuch.
  • 3. Kluseczki: twaróg zemleć, utrzeć ze śmietaną kremówką, migdałami, cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Z masy formować małe kluseczki.
  • 4. Ostudzoną zupę rozlać do talerzy. Do każdej włożyć kilka serowych kuleczek. Obficie posypać cynamonem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować