Zupa wiśniowa z serowymi kluseczkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wiśnie przebrać, umyć, osączyć, wydrylować. Przełożyć do garnka, posypać cukrem i szczyptą cynamonu, dodać goździki i skórkę z cytryny. Zalać 3 szklankami wody, zamieszać, zagotować 10-15 minut. Goździki i skórkę z cytryny wyjąć.
2.Mąkę ziemniaczaną rozrobić z 1/ 2 szklanki zimnej wody. Wlać do zupy. Cały czas mieszając, doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu jeszcze 5 minut. Garnek zdjąć, ostudzić. W trakcie studzenia co jakiś czas zupę zamieszać, aby nie powstał kożuch.
3.Kluseczki: twaróg zemleć, utrzeć ze śmietaną kremówką, migdałami, cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Z masy formować małe kluseczki.
4.Ostudzoną zupę rozlać do talerzy. Do każdej włożyć kilka serowych kuleczek. Obficie posypać cynamonem.
Komentarze