Zupa krem z bakłażana z kluseczkami serowymi

0 (0 ocen)

Zupa krem z bakłażana z nietuzinkowym dodatkiem - rumianymi kluseczkami z serka typu włoskiego. Bakłażana świetnie komponuje się z białym serem, za to z proponowanymi przeze mnie kluskami smakuje wręcz rewelacyjnie.

Składniki:

  • Zupa:
    2 mniejsze bakłażany (łącznie 500g)
    4 mniejsze ziemniaki (łącznie 350g)
    1 puszka kukurydzy konserwowej (285g bez zalewy)
    10 cm-owy kawałek pora
    2 - 3 ząbki czosnku
    3 łyżki oliwy
    300 g śmietany 12% lub gęstego jogurtu naturalnego
    7 szklanek bulionu warzywnego
    1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
    1 łyżeczka mielonego imbiru
    szczypta pieprzu cayenne
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku

    Kluseczki:
    550 g serka capri typu włoskiego 14% tłuszczu
    2 jajka
    1/2 szklanki kaszy manny
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka kminku całego
    sól do smaku

    Dodatkowo:
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zupa krem z bakłażana z kluseczkami serowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa krem z bakłażana z kluseczkami serowymi 1. W garnku rozgrzać oliwę, dodać posiekany por i czosnek, kolendrę oraz imbir - podgrzewać 2 - 3 min.
  • Zupa krem z bakłażana z kluseczkami serowymi 2. Dołożyć pokrojone na małe kawałki bakłażany i smażyć kolejne 2 - 3 min.
  • Zupa krem z bakłażana z kluseczkami serowymi 3. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę - dołożyć do garnka. Dodać kukurydzę, wsypać pieprz cayenne.
  • Zupa krem z bakłażana z kluseczkami serowymi 4. Całość zalać bulionem - gotować 30 min.
  • Zupa krem z bakłażana z kluseczkami serowymi 5. Zupę zblendować, dodać śmietanę i wymieszać. Ponownie zagotować, doprawić do smaku.
  • Zupa krem z bakłażana z kluseczkami serowymi 6. Składniki przeznaczone na kluseczki dokładnie wymieszać. Ciasto pozostawić na ok. 30 min. Następnie uformować 32 okrągłe kluski.
  • Zupa krem z bakłażana z kluseczkami serowymi 7. Na patelni rozgrzać olej. Partiami nakładać kluski.
  • Zupa krem z bakłażana z kluseczkami serowymi 8. Smażyć na rumiano z obu stron. Kluseczki podawać razem z zupą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować