Zupa krem z bakłażana z nietuzinkowym dodatkiem - rumianymi kluseczkami z serka typu włoskiego. Bakłażana świetnie komponuje się z białym serem, za to z proponowanymi przeze mnie kluskami smakuje wręcz rewelacyjnie.
Składniki:
Zupa:
2 mniejsze bakłażany (łącznie 500g)
4 mniejsze ziemniaki (łącznie 350g)
1 puszka kukurydzy konserwowej (285g bez zalewy)
10 cm-owy kawałek pora
2 - 3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
300 g śmietany 12% lub gęstego jogurtu naturalnego
7 szklanek bulionu warzywnego
1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
1 łyżeczka mielonego imbiru
szczypta pieprzu cayenne
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Kluseczki:
550 g serka capri typu włoskiego 14% tłuszczu
2 jajka
1/2 szklanki kaszy manny
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka kminku całego
sól do smaku
Komentarze