Zupa warzywna na rosole

4.5 (165 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Zwykle po tradycyjnym niedzielnym obiedzie zostaje nam rosół. Tak było i u nas. Wykorzystaliśmy go do przygotowania zupy warzywnej zużywając warzywa, które były "pod ręką".

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1,5 l rosołu
    4 średnie ziemniaki
    pół małej główki kapusty włoskiej
    4 średnie marchewki
    mały por
    2 pietruszki
    koperek
    pół małego selera
    garść żółtej fasolki szparagowej
    słoik domowego przecieru pomidorowego
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    sól
    pieprz
    4 nieduże czerwone buraki
    śmietana do zup
    listek laurowy
    2 ziarenka ziela angielskiego
    sok z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa warzywna na rosole - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rosół przecedziłem. Wszystkie warzywa obrałem i umyłem. Buraki pokroiłem w kostkę. Kapustę poszatkowałem na duże kawałki. Marchewkę w duże słupki. Fasolkę szparagową na połówki. Pozostałe warzywa również pokroiłem ( seler, pietruszkę, por ). Do rosołu dodałem najpierw buraki, marchewkę i pokrojone w dużą kostkę ziemniakami. Podgotowałem, następnie dodałem fasolę, przecier z pomidorów malinowych razem z przyprawami oraz łyżkę koncentratu pomidorowego. Śmietanę zahartowałem zupą. Wlałem do zupy. Całość doprawiłem do smaku solą i pieprzem, dodałem posiekany koperek. Zakwasiłem sokiem z cytryny. Gotowałem na wolnym ogniu jeszcze ok. 15 minut.
    Taka zupa jest najlepsza kilka razy odgrzewana. Smakuje wybornie nawet na następny dzień.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować