Zupa rybna ze śmietaną

4.5 (176 ocen)

  • 30 min

Delikatna i pożywna zupka.

  • 30 min

Składniki:

  • ryba (np. karp) 0,5 kg
    włoszczyzna 30 dag
    liść laurowy, ziele angielskie
    śmietana ok. 3/4 szklanki
    mąka pszenna 2 dag
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa rybna ze śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gotowanie ryby z włoszczyzną i przyprawami. 1. Rybę oczyścić z łusek, wypatroszyć, umyć. Ugotować wywar z ryby, włoszczyzny z dodatkiem przypraw.
  • Podprawianie śmietaną wywaru rybnego. 2. Odcedzić. Jadalne części ryby przetrzeć przez sito lub pokroić w kawałki (uważać na ości), wymieszać z wywarem. Zupę zagotować, podprawić śmietaną wymieszaną z mąką, dodać sól do smaku. Podawać z łazankami lub grzankami.

Porady

Wywaru z ryb nie przechowywać do następnego dnia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować