Zupa Minestrone

0 (0 ocen)

  • 45 min

To jedna z moich ulubionych zup,zdrowa,sycaca i aromatyczna.W mojej wersji podana z ciasteczkami serowymi z parmezanu. Pelna warzyw i ziol.Mam nadzieje,ze bedzie wam smakowac :)

  • 45 min

Składniki:

  • na 8-10porcji
    1)4 lodygi selera naciowego,pokrojone w kostke
    2) 2 duze cebule,pokrojone w kostke
    3) 3 duze marchewki,obrane,pokrojone w kostke
    4) 3 zabki czosnku,przecisniete przez praske
    5) puszka pomidorow 400g
    6) ok 300g pancetty lub wedzonego boczku,pokrojonego w kostke
    7) ok 400g obranej dyni,pokrojonej w kostke
    8) 2 cukinie,pokrojone w kawalki
    9) ok 2l bulionu drobiowego
    10) ok 200g malego makaronu typu macaroni
    11) suszony tymianek,rozmaryn,oregano,lisc laurowy
    12) ok 50g przecieru pomidorowego
    13) sol,pieprz,pieprz kajenski do smaku
    14)oliwa z oliwek do smazenia.
    15) duzy kieliszek bialego wina,pol-wytrawne.
    16) 2 papryki,pokrojone w kostke
    17) 100g startego parmezanu na ciasteczka serowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa minestrone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1) na ok 2-3 lyzkach oliwy podsmazyc cebule,marchew i seler naciowy,az straca surowosc.po ok 5min dorzucic do nich pancette/boczek i wysmazyc dobrze-ok 5min.
    2)nastepnie dodac czosnek i ziola-tymianek,rozmaryn,oregano,lisc laurowy-po ok lyzeczce kazdego,plus 2 liscie laurowe.smazyc ok 1-2min,dodac wino i dac mu odparowac.
    3)nastepnie dodac przecier i wysmazyc jego surowosc,po ok minucie smazenia dodac puszke pomidorow i bulion.Gotowac do miekkosci warzyw. (ok 15-20min max)
    4) ok 6-8 min przed koncem gotowania nalezy wrzucic do zupy cukinie i drobno pokrojona dynie oraz papryke i makaron. gotowac az wszystkie warzywa beda gotowe. Na koncu doprawic pieprzem i sola-jezeli trzeba
    5) na suchej patelni usypac kola ze startego sera,niezbyt duze,poniewaz sie rozleja.warstwa moze miec ok 1-2mm grubosci.powoli podgrzewamy patelnie az ser zacznie sie rozpuszczac,podpiekac i koncowo-stawac sie chrupki.kiedy boki mocno sie zrumienia a powierzchnia bedzie bulgotac-delikatnie przewracamy ciasteczko szpatulka i podpiekamy druga strone. po kilku minutach bedzie gotowe,wtedy przekladamy je cieple na talerz lub papier-i czekamy az zastygnie-ok 2-3min. podajemy razem z zupa :) smacznego!.

Porady

radze cukinie,drobno pokrojona dynie,papryke i makaron dodac ok 8 min przed koncem gotowania,w ten sposob warzywa zachowaja jedrnosc a makaron nie bedzie rozgotowany :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować