Gnocchi w sosie pieczarkowym z groszkiem i poledwiczka w ziolach

4.5 (171 ocen)

  • 25 min

Bardzo proste ale efektowne i pyszne danie,gotowe w mniej niz 30min:)

  • 25 min

Składniki:

  • na 4 osoby:

    2 duze poledwiczki wieprzowe, ok 750-800g
    600g gotowych gnocchi lub kopytek
    500g pieczarek
    250 pieczarek brazowych
    200g zielonego groszku
    2 duze cebule
    100ml smietany kremowki
    sol,pieprz do smaku
    4 zabki czosnku
    2 lyzki oliwy z oliwek
    l1 yzka swiezego rozmarynu
    1 lyzeczka swiezego tymianku
    2 lyzeczki suszonego majeranku
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gnocchi w sosie pieczarkowym z groszkiem i poledwiczka w ziolach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1) w jednym garnku solimy duza ilosc wody i doprowadzamy do wrzenia na gnocchi/kopytka.
    2) w osobnej patelni szklimy drobno pokrojone cebule z 2 zabkami posiekanego czosnku. dodajemy pieczarki,nie trzeba ich kroic drobno i smazymy az sie ladnie zrumienia i oddadza sok.
    3) w miedzyczasie poledwiczki nacierami rozmarynem,tymiankiem,majerankiem,przecisnietym czosnkiem,sola i pieprzem.masujemy mieso,by dobrze pokryc marynata i wykladamy je na bardzo goraca patelnie tak aby mocno przypieklo sie na ciemnobrazowy kolor z kazdej strony,co jakis czas je odwracajac.(bedzie sie smazyc ok 10min+2-3min odpoczywac).
    4) do garnka z woda wrzucamy gnocchi,kiedy wyplyna na powierzchnie,sa gotowe,wtedy odcedzamy je nabierka i wrzucamy do patelni z pieczarkami,doprawiamy sola,pieprzem,dolewamy smietanki i dodajemy groszku.mieszamy tak aby gnocchi nasiaknely sosem pieczarkowym.
    5)w miedzyczasie mieso sie usmazylo i chwile odpoczelo w patelni juz bez ognia, kroimy je w plastry.
    6) gnocchi w sosie przekladamy do glebokich talerzy,na to ukladamy plastry pysznej poledwiczki :) smacznego!

Porady

Nie smazcie poledwiczki zbyt dlugo,powinna byc rozowa w srodku,wtedy wrecz rozplywa sie w ustach.Mieso mozna zamarynowac noc wczesniej,wtedy smak bedzie bardziej intensywny. Mozna uzyc najrozniejszych grzybow ktore tylko lubicie, np z kurkami jest jeszcze lepsze:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować