Krem z dyni z grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.średniej wielkości dynię należy umyć, wydrążyć wnętrze łyżką i przełożyć do miseczki.Pestki możemy sobie ususzyć, nie używamy ich do zupy.
2.Marchew, cebulę i czosnek należy pokroić w kosteczkę. Rozgrzewamy olej i wrzucamy warzywa, na ok.3min, od czasu do czasu mieszając.
3.Dodajemy wydrążoną dynie i przez kolejny 3 minuty przysmażamy
4.w międzyczasie przygotowujemy bulion na 3 szklanki.
5.Gotowe podsmażone warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy szczyptę chilli (ja stosuje i uwielbiam chilli con carne Kotanye, świetna przyprawa!)
6.Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, ok.30 minut, do miekkości warzywa.
7.Gotową mieszankę blendujemy na gładki krem. Nalewamy do talerzy, ozdabiając łyżką śmietany i posypując grzankami.Smacznego!
Komentarze