Krem z dyni z grzankami

4.5 (178 ocen)

  • 40 min

pyszna, łatwa w wykonaniu i z łatwo dostępnych składników

  • 40 min

Składniki:

  • średnia dynia (miąższ ok.1kg)
    1 marchew
    1 większa cebula
    2 ząbki czosnku
    śmietana 18%
    grzanki czosnkowe
    szczypta chilli
    bulion drobiowy (3szklanki)
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Krem z dyni z grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. średniej wielkości dynię należy umyć, wydrążyć wnętrze łyżką i przełożyć do miseczki.Pestki możemy sobie ususzyć, nie używamy ich do zupy.
  • 2. Marchew, cebulę i czosnek należy pokroić w kosteczkę. Rozgrzewamy olej i wrzucamy warzywa, na ok.3min, od czasu do czasu mieszając.
  • 3. Dodajemy wydrążoną dynie i przez kolejny 3 minuty przysmażamy
  • 4. w międzyczasie przygotowujemy bulion na 3 szklanki.
  • 5. Gotowe podsmażone warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy szczyptę chilli (ja stosuje i uwielbiam chilli con carne Kotanye, świetna przyprawa!)
  • 6. Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, ok.30 minut, do miekkości warzywa.
  • 7. Gotową mieszankę blendujemy na gładki krem. Nalewamy do talerzy, ozdabiając łyżką śmietany i posypując grzankami.Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować