Zupa krem jarzynowy

4.92 (200 ocen)

Taka zupa krem to hit na chłodne dni ale nie tylko. Sycąca, aksamitnie gładka, można ją przyrządzić niemal z każdych warzyw. Prosta zupa podana z czosnkowymi grzankami i łuskanym słonecznikiem.

Składniki:

  • • 2- 3 ziemniaki,
    • 1 cebula,
    • Ząbek czosnku,
    • 1 marchewka,
    • ½ pietruszki,
    • kawałek pora,
    • kawałek selera,
    • 3-4 różyczki kalafiora,
    • 1/2 łyżki masła,
    • Ok. 1 litra bulionu,
    • Sól, pieprz, ostra i słodka papryka do smaku,
    • Natka pietruszki do posypania,
    • Grzanki czosnkowe,
    • Łuskany słonecznik,
    • 100 g serka topionego,
    • Ok. 1/3 szklanki śmietany 30%,
Wystaw ocenę:

4.92 (200 ocen)

Zobacz również:

Zupy Desery

Zupa krem jarzynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule i czosnek obrać, posiekać. Ziemniaki , marchewkę, pora, pietruszkę, selera obrać, pokroić w kostkę.
    W rondelku rozgrzać masło, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać marchewkę, pora, pietruszkę, selera , krótko poddusić. Zalać bulionem, dodać ziemniaka i kalafiora , gotować około 30 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Do zupy dodać serek topiony, śmietanę i zmiksować, następnie jeszcze zagotować przyprawić solą, świeżo mielonym pieprzem, papryką. Rozlać do bulionówek. Podawać z grzankami, pestkami słonecznika i posypać natką pietruszki. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować