Zupa koperkowa z ryżem

4.5 (147 ocen)

  • 60 min

Prosta i smaczna zupka,którą gotowała mi Babcia.

  • 60 min

Składniki:

  • kość schabowa lub ok.30 dag dowolnego mięsa wieprzowego
    1 listek laurowy
    2-3 kulki ziela angielskiego
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1/2 małego selera
    liść pora
    ok.1/2-3/4 szkl.ryżu
    spory pęczek koperku
    4-5 ziemniaków
    sól
    pieprz
    kostka rosołowa warzywna
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa koperkowa z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kość schabową lub mięso zalać ok.2l wody,zagotować,wrzucić kostkę rosołową,listek i ziele,liść pora i gotować przez ok.30.min..Marchewki,seler,pietruszkę obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki (można użyć mrożonej włoszczyzny),ziemniaki pokroić w kostkę.Z wywaru wyjąć kość lub ugotowane mięso i liść pora(wyrzucić),wsypać ryż i gotować ok.10min.Następnie dać wszystkie warzywa i całość gotować jeszcze do miękkości.Zupę przyprawić,dać posiekany koperek i pokrojone mięso jeśli używaliśmy go do wywaru.Można zabielić śmietaną.

    \

Porady

Zupę można ugotować na innym mięsie lub tylko na warzywach,ale według mnie najsmaczniejsza jest na wieprzowinie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koper Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować