Zupa fasolowa z boczkiem i papryką

5 (142 ocen)

zapraszam:)

Składniki:

  • 1,5 szklanki fasoli jaś
    1 duża marchewka
    1 pietruszka
    6-7 cm pora
    2 duże ziemniaki
    1 kostka rosołowa drobiowa
    1 łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    skóra z boczku
    150 g boczku wędzonego
    150 kiełbasy wiejskiej
    1/4 dużej papryki czerwonej świeżej
    2 pieczarki
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
Wystaw ocenę:

5 (142 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa fasolowa z boczkiem i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę najlepiej namoczyć i zostawić na noc. Niestety ja o tym zapomniałam ale znalazłam sposób aby fasolą szybciej mi się ugotowała. Do garnka włożyć fasolę praz skórę boczku i zalać wodą. Zagotować. Wsypać proszek do pieczenia,który przyspieszy gotowanie fasoli,zamieszać.Dodać sól oraz kostkę rosołową. Marchewkę i pietruszkę pokroić w kostkę średniej wielkości a por w krążki. Ziemniaki obrać,umyć i pokroić w cienkie słupki. Gdy fasola będzie na wpół miękka dodać warzywa ( razem z ziemniaki) i gotować wszystko do miękkości składników. Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę i najpierw na patelni wytopić boczek a potem dodać kiełbasę i usmażyć razem z boczkiem. Z zupy wyjąć skórę z boczku a dodać smażony boczek i kiełbasę. Następnie paprykę i pieczarki pokroić w małą kostkę i gotować jeszcze przez 5 minut. W chochli wywaru rozprowadzić koncentrat i wlać do zupy. Zagotować. Podawać gorącą zupę z pieczywem. Serdecznie polecam,naprawdę zupa jest bardzo smaczna:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować