Zupa a'la ogórkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki i marchewkę obieramy i płuczemy. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchewkę w plasterki lub trzemy na tarce o dużych oczkach.
Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, doprawiamy i gotujemy.
2.Ogórki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Dusimy na rozgrzanej na patelni margarynie. Kiedy puszczą sok, lekko doprawiamy.
3.Do ogórków dodajemy pokrojoną drobno cebulkę i natkę pietruszki, dalej dusimy.
4.Kiedy ogórki zrobią się nieco miększe, wlewamy je ze wszystkim do ziemniaków.
5.Do gotującej się zupy wsypujemy garść klusków w kształcie ziarenek ryżu.
6.Kiedy kluseczki będą miękkie, w kubeczku rozrabiamy jedno lekko osolone jajko z mąką i 2 łyżkami wody.
7.Powstałą masę widelcem dodajemy do zupy - jak kluski lane.
8.Zupę zaprawiamy śmietaną.
Dodatkowo można zatrzepać mąką.
Porady
Masa na kluski lane nie powinna być zbyt gęsta - podczas jedzenia twarde kluski lane będą przeszkadzały.
Komentarze