Zrazy wołowe ze śliwką

4.5 (165 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 20 min

Moje zrazy robię z wielką pieczołowitością, wydobywając jak najlepszy smak sosu. Dodaję śliwki, musztardę ziarnistą, czerwoną cebulę i duszę wszystko cierpliwie. Sos jest pyszny, a zrazy rozpływają się w ustach. Taki obiad jest wyśmienity.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • - duże plastry mięsa wołowego na zrazy ( bez ścięgien) : 4 sztuki
    - czerwona cebula : 2 sztuki
    - musztarda ziarnista ( niezbyt ostra) : 1- 2 łyżki
    - śliwki suszone bez pestek : 20 sztuk
    - powidła śliwkowe : 1 łyżka
    - gałązki świeżego majeranku : 8 sztuk
    - płatki ostrej papryki : 0,5 łyżeczki
    -ogórek kiszony (średniej wielości) : 1 sztuka
    - sól : 2 łyżki
    - olej rzepakowy : 6 łyżek

    do zagęszczenia sosu :
    - mąka pszenna : 2-3 łyżki
    - zimna woda : 50 ml
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zrazy

Zrazy wołowe ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Plastry wołowiny rozbić tłuczkiem do mięsa. Posolić z obu stron. Cebulę obrać, pokroić w drobne piórka. Ogórka kiszonego zetrzeć na tarce ( małe oczka).
  • najlepsze zrazy w sosie własnym 2. Na każdym plastrze mięsa ułożyć pięć śliwek, porcję czerwonej cebuli, łyżeczkę tartego ogórka kiszonego, posypać ostrą papryką i listkami majeranku. Boki plastrów mięsa złożyć do środka. Każdy plaster zwinąć w ciasny rulon, owinąć nicią, aby farsz nie wypadł, a zrazy miały właściwy kształt.
  • 3. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzać olej. Zrazy ułożyć na dnie, obsmażyć z każdej strony ( 3-4 minuty). Zmniejszyć ogień, pomiędzy zrazy wrzucić resztę pokrojonej cebuli. Gdy mięso zacznie puszczać soki, wlać 50 ml wrzącej wody, przykryć, dusić 10 minut.
  • pyszne zrazy wołowe w sosie własnym 4. Dodać musztardę, powidła śliwkowe i wlać 200 ml wrzącej wody. Dusić 20 minut. Dolać tyle wody, aby przykryła do 3/4 wysokości mięso znajdujące się w garnku. Dusić na wolnym ogniu 30 minut. Wyjąć zrazy, sos posolić do smaku, zagęścić mąką wymieszaną z wodą. Zagotować, zmniejszyć ogień, gotować jeszcze 2 minuty. Zrazy podaję z puree marchwiowo-ziemniaczanym, ogórkiem kiszonym i polewam sosem.

Porady

Zamiast świeżego majeranku można dodać suszony. Mięso można podlewać gorącym łagodnym bulionem. Do zrazów dodałam musztardę kcyńską ziarnistą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować