Zimne w ciepłym

0 (0 ocen)

  • 35 min

Na przepis na to ciasto natknęłam się przypadkiem w internecie, zaintrygowało mnie więc postanowiłam spróbować i od tamtej pory kiedy tylko mam gości serwuje im to ciasto :) Najlepiej smakuje w zimie gdzie lodów nie je się zbyt często :)

  • 35 min

Składniki:

  • 100g mąki tortowej, 100g maki ziemniaczanej, 100g cukru, 4 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, 2 łyżki wody, (lub gotowy biszkopt). reszta składników: 1l lodów smak dowolny, mocno zmrożone, 5 białek, 100g cukru pudru, szczypta soli, 1 lyżka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Lody

Zimne w ciepłym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw trzeba upiec biszkopt bądź kupić gotowy jeżeli ktoś chce mieć jeszcze szybciej bądź ma niespodziewanych gości.

    Biszkopt: białka ubijamy na sztywną masę dodając szczyptę soli,pod koniec ubijania powoli dodajemy cukier i na mniejszych obrotach ubijamy dalej, dodając żółtka (ja do miseczki z żółtkami dodaje od razu wodę). W osobnym naczyniu mieszam mąki i proszek które małymi porcjami dodaje do ciasta. Zrobione ciasto wylewam do tortownicy (u mnie standardowa o średnicy ok. 23 cm). Wcześniej włączam piekarnik aby się nagrzał dzięki czemu biszkopt mam gotowy w 15 minut. Temp pieczenia to 180 stopni.
  • 2. Gdy ciasto ostygnie należy przekroić je na pół, lody pokroić na paski grubości 1 cm i ściśle rozłożyć na spodzie biszkoptu, przykryć drugą częścią ciasta, ubić pianę z białek i obłożyć nią całe ciasto, należy pamiętać aby nie było nawet najmniejszego prześwitu wokół ciasta gdyż lody wypłyną pod wpływem temperatury.

    Wstawiamy ciasto (ja przeważnie wkładam ciasto na dużą prostokątną blaszkę żeby potem łatwiej było kroić) do nagrzanego piekarnika na minimum 5 min. (Ja mam starszy model piekarnika więc zwykle trwa to dłużej). Gotowe ciasto kroimy i od razu podajemy gościom. Smacznego

Porady

Jeżeli chcemy aby ciasto miało jeszcze bardziej wyrazisty smak możemy biszkopt nasączyć ulubionym ponczem bądź odrobiną alkoholu. Ciasta niestety nie można przechowywać ze względu na lody dlatego należy je podać i zjeść od razu. Można zatem upiec na mniejszej blaszce bądź tak jak ja zaprosić większą liczbę gości :) Nie polecam piec wierzchniej bezy dłużej jak 15 minut gdyż wtedy lody zaczynają się roztapiać nawet w środku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować