Przepis na przepyszne pączki, który dostałam od mojej cioci ;) Dlaczego "zimne"? Otóż te pączki przygotowuje się bardzo nietypowo, bo ..... w zimnej wodzie:) Gorąco polecam!!!
3 godz.
Składniki:
1 kg mąki (tortowej bądź pszennej)
0,5 l mleka
100 g drożdży
4 jajka
6 łyżek cukru
2 cukry wanilinowe
5 łyżek wódki
kostka masła
"zimne" pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże pokruszyć, do nich dolać ok. 3 łyżek ciepłego mleka oraz łyżkę mąki. Odstawiamy je do momentu wyrośnięcia.
Następnie ubijamy pianę z białek i cukru, na koniec wrzucamy żółtka.
Gdy rozczyn wyrośnie dodajemy go do miski w której jest przesiana mąka, zimne mleko, rozpuszczona kostka masła, ubite jajka, wódka. Wyrabiamy masę w misce. Po wyrobieniu miskę z masą wstawiamy do większej miski z zimną wodą i odstawiamy do wyrośnięcia. ( Odstawić na ok. 1 godz.)
Następnie rozwałkować ciasto, lepić kulki. Nadzienie według uznania (ja zrobiłam nadzienie budyniowe oraz z marmoladą). Smażyć na rozgrzanym oleju.
Komentarze