"Zimne" pączki

4.49 (192 ocen)

  • 3 godz.

Przepis na przepyszne pączki, który dostałam od mojej cioci ;) Dlaczego "zimne"? Otóż te pączki przygotowuje się bardzo nietypowo, bo ..... w zimnej wodzie:) Gorąco polecam!!!

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1 kg mąki (tortowej bądź pszennej)
    0,5 l mleka
    100 g drożdży
    4 jajka
    6 łyżek cukru
    2 cukry wanilinowe
    5 łyżek wódki
    kostka masła
Wystaw ocenę:

4.49 (192 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

"zimne" pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże pokruszyć, do nich dolać ok. 3 łyżek ciepłego mleka oraz łyżkę mąki. Odstawiamy je do momentu wyrośnięcia.
    Następnie ubijamy pianę z białek i cukru, na koniec wrzucamy żółtka.
    Gdy rozczyn wyrośnie dodajemy go do miski w której jest przesiana mąka, zimne mleko, rozpuszczona kostka masła, ubite jajka, wódka. Wyrabiamy masę w misce. Po wyrobieniu miskę z masą wstawiamy do większej miski z zimną wodą i odstawiamy do wyrośnięcia. ( Odstawić na ok. 1 godz.)
    Następnie rozwałkować ciasto, lepić kulki. Nadzienie według uznania (ja zrobiłam nadzienie budyniowe oraz z marmoladą). Smażyć na rozgrzanym oleju.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować