Zielony makaron z sosem drobiowym i surówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Koperek myjemy, osuszamy i siekamy. Czosnek obieramy i także siekamy. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy. Smażymy na oliwie. Dodajemy koperek i czosnek. Doprawiamy i mieszamy.
2.Robimy sos: cebule i czosnek obieramy, cebule kroimy w piórka, czosnek siekamy. Udka myjemy. Mięso oddzielamy od kości, kroimy i rumienimy na oliwie. Na pozostałym tłuszczu podsmażamy cebulę i czosnek. Wsypujemy mąkę, mieszamy. Gdy się przyrumieni, wlewamy szklankę wody, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy mięso, liść laurowy i pomidory. Doprawiamy i chwilę dusimy. Wykładamy na makaron.
3.Przygotowujemy surówkę: koperek myjemy, osuszamy i siekamy. Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ogórki
kroimy w paski. Dodajemy marchewkę i koperek. Mieszamy z oliwą.
Komentarze