Zielono - różowe risotto

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Szybko, smacznie, pachnąco... Nic dodać nic ująć, do tego w wiosennych kolorach. Risotto - proste w przygotowaniu, mało skomplikowane, na lunch lub ciepłą kolację...

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ryż do risotto: 0.5 szklanki
    - masło: 1 łyżka
    - białe wytrawne wino: 0.5 szklanki
    - bulion warzywny (może być z kostki): 1 szklanka
    - groszek zielony (mrożony): 50 gramów
    - szpinak (mrożony): 100 gramów
    - krewetki (duże, surowe): 10 sztuk
    - czosnek: 2 ząbki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zielono - różowe risotto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na maśle podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy ryż, jak będzie szklisty wlewamy wino i mieszamy od czasu do czasu, aż cały płyn zostanie wchłonięty przez ryż. Wlewamy pierwszą porcję gorącego bulionu, mieszamy, po wchłonięciu dodajemy drugą część, wkładamy zamrożony szpinak (można go wcześniej rozmrozić, ja tego nie robiłam) oraz zamrożony groszek, mieszamy i czekamy aż ryż wchłonie płyny znajdujące się na patelni, po czym dolewamy ostatnią część bulionu i wkładamy surowe krewetki. Ryż właściwie powinien być w tym momencie prawie miękki, gdyż krewetki potrzebują dosłownie kilku minut, aby stały się różowe, czyli gotowe so jedzenia, ale nie gumowe. Mieszamy całość, doprawiamy solą, świeżo zmielonynm pieprzem i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek zielony Krewetki Ryż Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować