Szybko, smacznie, pachnąco... Nic dodać nic ująć, do tego w wiosennych kolorach. Risotto - proste w przygotowaniu, mało skomplikowane, na lunch lub ciepłą kolację...
Zielono - różowe risotto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na maśle podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy ryż, jak będzie szklisty wlewamy wino i mieszamy od czasu do czasu, aż cały płyn zostanie wchłonięty przez ryż. Wlewamy pierwszą porcję gorącego bulionu, mieszamy, po wchłonięciu dodajemy drugą część, wkładamy zamrożony szpinak (można go wcześniej rozmrozić, ja tego nie robiłam) oraz zamrożony groszek, mieszamy i czekamy aż ryż wchłonie płyny znajdujące się na patelni, po czym dolewamy ostatnią część bulionu i wkładamy surowe krewetki. Ryż właściwie powinien być w tym momencie prawie miękki, gdyż krewetki potrzebują dosłownie kilku minut, aby stały się różowe, czyli gotowe so jedzenia, ale nie gumowe. Mieszamy całość, doprawiamy solą, świeżo zmielonynm pieprzem i podajemy.
Komentarze