Chrupiące szparagi w sosie śmietanowym połączone z delikatną wątróbką z sarny. Szybkie, a zarazem wykwintne danie.
20 min
Składniki:
pół kg zielonych szparagów
wątróbka u mnie z sarny, może być również cielęca lub jagnięca
2 szalotki
3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
masło
sól himalajska
pieprz
Zielone szparagi z wątróbką pod śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szparagi myjemy. Układamy w wysmarowanych masłem naczynkach do zapiekania. Na szparagi układamy pokrojoną szalotkę i plasterki wątróbki. Na wierzch kładziemy wiórki masła i po czubatej łyżce śmietany. Zapiekamy w 180 stopniach C około 15 minut. Po wyjęciu z piecyka doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy świeżymi ziołami.
Porady
Wątróbkę warto moczyć w mleku przez noc, żeby skruszała i nabrała delikatności.
Komentarze