Zielone szparagi z wątróbką pod śmietaną

4.5 (170 ocen)

  • 20 min

Chrupiące szparagi w sosie śmietanowym połączone z delikatną wątróbką z sarny. Szybkie, a zarazem wykwintne danie.

  • 20 min

Składniki:


  • pół kg zielonych szparagów
    wątróbka u mnie z sarny, może być również cielęca lub jagnięca
    2 szalotki
    3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
    masło
    sól himalajska
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zielone szparagi z wątróbką pod śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi myjemy. Układamy w wysmarowanych masłem naczynkach do zapiekania. Na szparagi układamy pokrojoną szalotkę i plasterki wątróbki. Na wierzch kładziemy wiórki masła i po czubatej łyżce śmietany. Zapiekamy w 180 stopniach C około 15 minut. Po wyjęciu z piecyka doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy świeżymi ziołami.

Porady

Wątróbkę warto moczyć w mleku przez noc, żeby skruszała i nabrała delikatności.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować