ZIELONA MAJKA

4.5 (196 ocen)

Placek ten jest bardzo delikatny w smaku i inny.Polecam.Jest to mój pomysł dlatego jest inny niż wszystkie.

Składniki:


  • biszkopt

    6 jajek
    3/4 szk. mąki tortowej
    3/4 szk. kartoflanki
    1 szk .cukru
    1i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Składniki na warstwy

    3 paczki po 90g landrynek miętowych mocnych
    4 łyżeczki cukru
    1 l.wody
    3 łyżki żelatyny spożywczej
    40 dkg. ptasie mleczko czekoladowe
    2 łyżki mleka
    2 śnieżki na wodę
    3 śmietan fix
    1/2 l. śmietany kremówki
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Desery

Zielona majka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    Białka ubić na sztywną pianę,dodać cukier ciągle ubijając
    dodać żółtka.Mąki z proszkiem przesiać przez sito
    ,wymieszać i delikatnie połączyć z masą jajeczną.Wylać na
    blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Wstawić do piekarnika
    nagrzanego do 190C i piec 30 min,przestudzić.








  • 2.
    W gorącej wodzie rozpuścić landrynki,dodać
    cukier,wymieszać,ostudzić.Wytworzony roztwór podzielić na dwie części 400 i 600 ml.
    Z 400ml.roztworu odlać 150 ml. i namoczyć w nim 1i1/2 łyżki żelatyny.
  • 3. Biszkopt podzielić na dwie części.Blaszkę wyłożyć folią
    aluminiową łącznie z bokami i ułożyć 1 warstwę biszkoptu
  • 4. W 250 ml. roztworu miętowego ubić na sztywną pianę śnieżkę,dodać tężejącą żelatynę rozpuszczoną w 150 ml.roztworu miętowego i wylać na biszkopt .Przykryć drugą warstwą biszkoptu.
  • 5.
    W rondelku rozpuścić ptasie mleczko z dodatkiem 2 łyżek mleka i gorące wylać na biszkopt.
  • 6. Ubić kremówkę z dodatkiem śmietan fix.Wyłożyć na warstwie ptasiego mleczka.
  • zielona Majka 7.
    W 600 ml.roztworu miętowego rozpuścić 1 i 1/2 łyżki żelatyny i tężejącą galaretkę wylać na warstwę śmietanową.Pozostawić w chłodnym miejscu do całkowitego stężenia.

Porady

Do warstwy z ptasim mleczkiem można dodać 50 ml.likieru czekoladowego lub Amaretto.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować