Żeberka w sosie śmietanowym z kurkami

4.49 (170 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis wyszedł spontanicznie gdy myślałam co zrobić na obiad. I wyszedł naprawdę świetnie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 80 dag żeberek , 4 średnie cebule, 3 ząbki czosnku, 20 dag kurek, 1 marchewka, 1 duża śmietana 18%, kostka rosołowa, pęczek natki pietruszki i koperku, słodka i ostra mielona papryka, pieprz, sól, majeranek, maggi, 3 łyżki oleju.
Wystaw ocenę:

4.49 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka w sosie śmietanowym z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka myjemy i po kolei przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą , nacieramy majerankiem oraz zmiażdzonym czosnkiem. Olej wlewamy na głęboką patelnie i już na rozgrzany kładziemy mięso. Obsmażamy z dwóch stron na rumiano. Na drugiej patelni umyte kurki przesmażamy pod koniec dodając cebulę i pokrojoną w małą kosteczkę marchewkę. Przekładamy wszystko do żeberek. Zalewamy bulionem ok.400 ml z kostki rosołowej i dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy pietruszkę i koperek w pęczku tak żeby pod koniec wyjąć. Doprawiamy do smaku maggi. Na koniec mieszamy śmietanę z odrobiną sosu i dodajemy do reszty. Dusimy jeszcze 10 min żeby sos się zagęścił. Smacznego!

Porady

Najlepiej podawać z ziemniakami i surówką warzywną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować