Żeberka w sosie śmietanowym z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka myjemy i po kolei przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą , nacieramy majerankiem oraz zmiażdzonym czosnkiem. Olej wlewamy na głęboką patelnie i już na rozgrzany kładziemy mięso. Obsmażamy z dwóch stron na rumiano. Na drugiej patelni umyte kurki przesmażamy pod koniec dodając cebulę i pokrojoną w małą kosteczkę marchewkę. Przekładamy wszystko do żeberek. Zalewamy bulionem ok.400 ml z kostki rosołowej i dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy pietruszkę i koperek w pęczku tak żeby pod koniec wyjąć. Doprawiamy do smaku maggi. Na koniec mieszamy śmietanę z odrobiną sosu i dodajemy do reszty. Dusimy jeszcze 10 min żeby sos się zagęścił. Smacznego!
Porady
Najlepiej podawać z ziemniakami i surówką warzywną.
Komentarze