Żeberka pod aromatycznym sosem

0 (0 ocen)

  • 15 min

Żeberka według pomysłu mojej mamy.

  • 15 min

Składniki:

  • 1,3 kg żeberek
    ziemniaki każdy wg uznania
    SOS DO ŻEBEREK:
    1 cebula
    1 marchewka
    3 ząbki czosnku
    3 łyżki musztardy sarepskiej
    350 g keczupu
    2 łyżki śmietany
    1 łyżeczka majeranku
    2 łyżki przyprawy do mięs
    SURÓWKA:
    3 średnie buraki
    1 jabłko
    1 cebula
    sok z 1/2 cytryny
    1 łyżka oleju
    cukier do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka pod aromatycznym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka myjemy, osuszamy ręcznikiem kuchennym, nacieramy przyprawą do mięs i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Cebulę kroimy w piórka a czosnek w plasterki. Pół marchewki ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach a drugą połowę kroimy w talarki. Wszystko układamy na żeberkach. Musztardę, keczup, śmietanę i majeranek łączymy ze sobą w miseczce, po czym wylewamy na żeberka. Naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180* C i pieczemy 1,5 godziny. SURÓWKA: Buraki gotujemy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Jabłko obieramy i również ścieramy na tarce. Cebulę siekamy w drobną kosteczkę. Dodajemy wyciśnięty sok z połowy cytryny i łyżkę oleju. Całość doprawiamy cukrem i mieszamy. Żeberka podałam z gotowanymi ziemniakami, które polałam sosem z żeberek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować