Żeberka duszone pod kiszoną kapustą

5 (151 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Żeberka rozpływają się w ustach, są miękkie i aromatyczne. A kapusta robi się lekko słodka i śliwkowo-grzybowa. Szybki i smaczny obiad.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 800 g żeberek, mięsistych
    500 g kiszonej kapusty
    4-5 suszonych śliwek
    kilka suszonych grzybków
    1 liść laurowy
    1-2 łyżki miodu
    3-4 łyżki oleju rzepakowego, do smażenia
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (151 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Dania główne

Żeberka duszone pod kiszoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka potnij w kawałki, takie mające po 2-3 kości, posmaruj z każdej strony miodem i obsmażaj na rozgrzanej patelni na złoty kolor.
  • Żeberka pod kiszoną kapustą 2. Kapustę kiszoną, jeśli jest bardzo mocno przekiszona, możesz przepłukać zimną wodą i odsączoną ułóż na żeberka. Dodaj też śliwki, grzyby i liść laurowy, podlej ok. 1/2 szklanki wodą. Duś pod przykryciem ok. 1,5 godziny, zaglądając co jakiś czas, czy woda nie wyparowała, bo wtedy się przypalą. Można wodę po trochu dolewać w trakcie duszenia. Można też po jakimś czasie żeberka obrócić i znowu przykryć kapustą. Na krótko przed końcem duszenia, dopraw żeberka solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszone grzyby Żeberka Kapusta kiszona Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować