ŻEBERKA 'PALCE LIZAĆ'

5 (189 ocen)

Tak przygotowane żeberka są bardzo aromatyczne i smakują doskonale.

Składniki:


  • 2 kg żeberek wieprzowych paski
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki oleju do smażenia


    MARYNATA

    1 marynata klasyczna w płynie
    2 łyżki musztardy sarepskiej
    3 łyżki oleju
    1 łyżka czosnku granulowanego
    1 łyżka vegety
    1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
    1 łyżeczka miodu
Wystaw ocenę:

5 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Żeberka 'palce lizać' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.





    Wszystkie składniki marynaty wymieszać i chwilę
    pozostawić.


  • 2. Żeberka umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić
    na kawałki.Każdy kawałek żeberek posmarować
    marynatą,przełożyć do szczelnie zamkniętego pojemnika i
    marynować w chłodnym miejscu 12 godzin.
  • 3.
    Na patelni rozgrzać olej i smażyć na brunatno każdy kawałek
    żeberek/nie podlewać wodą/,przełożyć do większego garnka.
  • 4.
    Na wytworzonym tłuszczu ze smażenia mięsa zeszklić pokrojoną w
    kostkę cebulę i czosnek.
  • 5. Zalać 1 litrem gorącej wody i chwilę
    gotować około 2 min.Wytworzony sos ewentualnie doprawić solą ,
    pieprzem i przez sitko przelać do garnka z usmażonymi
    żeberkami.
  • 6. Całość gotować na wolnym ogniu ,aż mięso będzie
    miękkie.
  • 7.
    Podawać z ziemniakami z wody polanymi sosem.Jak kto lubi może
    sos zagęścić mąką i słodką śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować