Rafaello - palce lizać

4.5 (164 ocen)

Moje ulubione ciasto. pochodzi z przepisów mojej Mamy

Składniki:

  • Ciasto:
    - 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    - kostka margaryny
    - 6 żółtek
    - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Beza:
    - 6 białek
    - niepełna szklanka cukru
    - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    - 15 dag orzechów siekanych

    Masa:
    - kostka margaryny
    - 2 puszki masy krówki
    - 2 łyżki kakao

    Dodatkowo:
    - migdały w płatkach
    - rodzynki
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rafaello - palce lizać - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Ze wszystkich składników zagnieść szybko ciasto, podzielić na 2 części. Jedną część rozwałkować przenieść do blaszki 20x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia i upiec na złoto ok 15 minut w 180 stopniach. Ostudzić.
  • 2. Beza: białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru, dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać z orzechami podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć na upieczone ciasto i zapiec na beżowy kolor.
  • 3. W ten sam sposób upiec z drugiej części placek.
  • 4. Masa: margarynę podzielić na pół. Każdą utrzeć osobno z krówką, do jednej dodać kakao.
  • 5. przełożenie ciasta: na jeden placek z bezą wyłożyć masę krówkę, przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć, posmarować z wierzchu masą krówkową z kakao i posypać rodzynkami i migdałam. Ciasto jest najlepsze na następny dzień.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować