Zawijańce z ciasta francuskiego ze szpinakiem

4.5 (164 ocen)

Przekąska w sam raz na sylwestrowy wieczór;0)

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    200 g mrożonego szpinaku
    100 g sera feta
    200 wędliny (szynka)
    1 ząbek czosnku
    sól, pieprz
    1 jajko
    ziarna sezamu i siemienia lnianego

    Sos czosnkowy:
    3/4 szklanki jogurtu naturalnego
    1-2 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    papryka słodka w proszku
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Zawijańce z ciasta francuskiego ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak podsmażamy na patelni do momentu odparowania nadmiaru wody. W trakcie smażenia doprawiamy szpinak solą i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Ciasto francuskie rozwijamy. Na cieście rozsmarowujemy podsmażony szpinak, na szpinak rozkruszamy ser feta, na ser rozsypujemy pokrojoną w drobną kostkę wędlinę.
  • Zawijańce z ciasta francuskiego ze szpinakiem 2. Zwijamy ciasto z farszem, smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem i posypujemy roladę ziarnami. Roladę kroimy na plastry grubości ok. 15 mm i układamy je na wyłożonej pergaminem blasze. Pieczemy w temp. 200 C przez 15-18 minut.
  • 3. Jogurt naturalny mieszamy ze zmiażdżonym czosnkiem, solą, pieprzem i papryką w proszku.
    Upieczone roladki podajemy z przygotowanym sosem.

Porady

szpinak, ciasto francuskie, szynka

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować