Zawijańce z ciasta francuskiego ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak podsmażamy na patelni do momentu odparowania nadmiaru wody. W trakcie smażenia doprawiamy szpinak solą i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Ciasto francuskie rozwijamy. Na cieście rozsmarowujemy podsmażony szpinak, na szpinak rozkruszamy ser feta, na ser rozsypujemy pokrojoną w drobną kostkę wędlinę.
2.Zwijamy ciasto z farszem, smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem i posypujemy roladę ziarnami. Roladę kroimy na plastry grubości ok. 15 mm i układamy je na wyłożonej pergaminem blasze. Pieczemy w temp. 200 C przez 15-18 minut.
3.Jogurt naturalny mieszamy ze zmiażdżonym czosnkiem, solą, pieprzem i papryką w proszku.
Upieczone roladki podajemy z przygotowanym sosem.
Komentarze