Drożdżowe zawijańce nadziewane karmelizowaną czerwoną cebulą, fetą i czarnymi oliwkami. Bardzo aromatyczne, idealne na kolację lub śniadanie zamiast kanapek.
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki orkiszowej jasnej
100 g mąki orkiszwej razowej
3,5 łyżeczki suchych drożdży
50 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
350 ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
1 rozbełtane białko do posmarowania ciasta
Nadzienie:
5-6 czerwonych cebul
trochę oleju do smażenia
odrobina soli i cukru
250 g fety
150 g czarnych oliwek bez pestek
sól, pieprz, suszone oregano
Zawijańce nadziewane czerwoną cebulą, fetą i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przesiej obie mąki, dodaj drożdże, wlej wodę, oliwę i masło, wsyp cukier i sól, mieszaj, najpierw można robotem a potem jak już ciasto będzie się zbijać, wyrabiać rękoma. Ciasto zostaw w misce, przykryj i czekaj aż podwoi swoją objętość.
2.Sos pomidorowy: pulpę pomidorową wymieszaj z solą, pieprzem i suszonym oregano. Czerwoną cebulę posiekaj w piórka, na patelnię wlej trochę oleju, wsyp cebulę, delikatnie posól. Smaż cebulę na wolnym ogniu i jak się zeszkli dodaj z 1 łyżeczkę cukru, wtedy mieszaj rzadziej aż cebulka zacznie się lekko przypalać, ale niezbyt mocno, przemieszaj by się przesmażyła równomiernie. Odstaw do ostygnięcia.
3.Wyrośnięte ciasto wybij ręką, podziel na 3 części i każdą wywałkuj na cienki prostokąt. Każdy posmaruj cienka warstwą sosu pomidorowego, ok. 2-3 łyżki sosu na każdy placek.
4.Na każdy nakładaj czerwoną cebulę, pokruszoną fetę i przecięte na pół oliwki. Ciasto zwijaj po dłuższym boku, przełóż na blachę, ale zwinięciem do dołu. Posmaruj rozbełtanym białkiem, zostaw do wyrośnięcia, jakieś 30-40 minut. Wstaw do nagrzanego do 180 st. C (termoobieg) piekarnika i piecz 20-25 minut. Jeśli po wyjęciu popukasz górę i wyda głuchy dźwięk oznacza to że ciasto się upiekło.
Komentarze