Zawijańce nadziewane czerwoną cebulą, fetą i oliwkami

0 (0 ocen)

Drożdżowe zawijańce nadziewane karmelizowaną czerwoną cebulą, fetą i czarnymi oliwkami. Bardzo aromatyczne, idealne na kolację lub śniadanie zamiast kanapek.

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki orkiszowej jasnej
    100 g mąki orkiszwej razowej
    3,5 łyżeczki suchych drożdży
    50 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
    350 ml ciepłej wody
    2 łyżki oliwy
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżeczki soli

    1 rozbełtane białko do posmarowania ciasta

    Nadzienie:
    5-6 czerwonych cebul
    trochę oleju do smażenia
    odrobina soli i cukru
    250 g fety
    150 g czarnych oliwek bez pestek
    sól, pieprz, suszone oregano

    Sos:
    6-9 łyżek zmiksowanej pulpy pomidorowej
    sól, pieprz, suszone oregano
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Przystawki

Zawijańce nadziewane czerwoną cebulą, fetą i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiej obie mąki, dodaj drożdże, wlej wodę, oliwę i masło, wsyp cukier i sól, mieszaj, najpierw można robotem a potem jak już ciasto będzie się zbijać, wyrabiać rękoma. Ciasto zostaw w misce, przykryj i czekaj aż podwoi swoją objętość.
  • 2. Sos pomidorowy: pulpę pomidorową wymieszaj z solą, pieprzem i suszonym oregano. Czerwoną cebulę posiekaj w piórka, na patelnię wlej trochę oleju, wsyp cebulę, delikatnie posól. Smaż cebulę na wolnym ogniu i jak się zeszkli dodaj z 1 łyżeczkę cukru, wtedy mieszaj rzadziej aż cebulka zacznie się lekko przypalać, ale niezbyt mocno, przemieszaj by się przesmażyła równomiernie. Odstaw do ostygnięcia.
  • Nadziewanie ciasta 3. Wyrośnięte ciasto wybij ręką, podziel na 3 części i każdą wywałkuj na cienki prostokąt. Każdy posmaruj cienka warstwą sosu pomidorowego, ok. 2-3 łyżki sosu na każdy placek.
  • Zawinięte ciasto 4. Na każdy nakładaj czerwoną cebulę, pokruszoną fetę i przecięte na pół oliwki. Ciasto zwijaj po dłuższym boku, przełóż na blachę, ale zwinięciem do dołu. Posmaruj rozbełtanym białkiem, zostaw do wyrośnięcia, jakieś 30-40 minut. Wstaw do nagrzanego do 180 st. C (termoobieg) piekarnika i piecz 20-25 minut. Jeśli po wyjęciu popukasz górę i wyda głuchy dźwięk oznacza to że ciasto się upiekło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować