Zdrowy i pełen witamin niezastąpiony dodatek do obiadu. Sałatka z surowej kapusty czerwonej, do tego zielona papryka i oliwki z zalewy. Całość doprawiona na orientalną nutę. Polecam!
Składniki:
1 nieduża kapusta czerwona (500 g)
1 średnia zielona papryka (100 g)
70 g oliwek konserwowych bez pestek (np. nadziewane papryką)
1 średnia czerwona cebula (100 g)
1 łyżka posiekanego koperku
200 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10%
2 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka curry
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz biały mielony do smaku
Czerwona kapusta z papryką, oliwkami i czerwoną cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę poszatkować, cebulę obrać, następnie posiekać. Warzywa oprószyć solą oraz cukrem, lekko zagnieść i pozostawić na co najmniej 30 min, by składniki zmiękły. Pozbawioną nasion paprykę pokroić w kostkę, oliwki pokroić na mniejsze kawałki - dołożyć do kapusty. Dodać pozostałe składniki.
2.Całość dokładnie wymieszać, doprawiając do smaku solą, cukrem i pieprzem.
Komentarze