Czerwona kapusta z papryką, oliwkami i czerwoną cebulą

0 (0 ocen)

Zdrowy i pełen witamin niezastąpiony dodatek do obiadu. Sałatka z surowej kapusty czerwonej, do tego zielona papryka i oliwki z zalewy. Całość doprawiona na orientalną nutę. Polecam!

Składniki:

  • 1 nieduża kapusta czerwona (500 g)
    1 średnia zielona papryka (100 g)
    70 g oliwek konserwowych bez pestek (np. nadziewane papryką)
    1 średnia czerwona cebula (100 g)
    1 łyżka posiekanego koperku
    200 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10%
    2 łyżki oliwy
    2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżka curry
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Curry Sałatki Surówki Sok Przystawki

Czerwona kapusta z papryką, oliwkami i czerwoną cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czerwona kapusta z papryką, oliwkami i czerwoną cebulą 1. Kapustę poszatkować, cebulę obrać, następnie posiekać. Warzywa oprószyć solą oraz cukrem, lekko zagnieść i pozostawić na co najmniej 30 min, by składniki zmiękły. Pozbawioną nasion paprykę pokroić w kostkę, oliwki pokroić na mniejsze kawałki - dołożyć do kapusty. Dodać pozostałe składniki.
  • Czerwona kapusta z papryką, oliwkami i czerwoną cebulą 2. Całość dokładnie wymieszać, doprawiając do smaku solą, cukrem i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować