Zatapiane rogaliki z konfiturą śliwkową

0 (0 ocen)

Lekko kruche z zewnątrz, mięciutkie w środku-świeże dnia kolejnego. Przepis nakazuje nam wyrobione ciasto.. zatopić w lodowatej wodzie i czekać, aż wypłynie. Ciasto wypływa wyrośnięte i gotowe do wałkowania, naprwde łatwe i smaczne , a konfitura sliwkowa sprawia ze sa idealne na upały-mięciutkie

Składniki:


  • 2,5 szklanki mąki pszennej
    2 jajka
    1/3 szklanki mleka
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    120 g miękkiego masła
    1/4 szklanki cukru
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    20 g drożdży
    konfitura sliwkowa

    lukier lub cukierpuder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Zatapiane rogaliki z konfiturą śliwkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżych najpierw zrobić rozczyn). Wsypać do misy miksera i dodać jajka, mleko, śmietanę, masło i cukry i wyrobic.
    Uformowac kulę i owinąć ją bawełnianą ściereczką i zatopić w garnku z zimną wodą tak by woda przykryła ciasto

    Gdy ciasto wypłynie wyjąć na stolnicę posypaną mąką, ponownie wyrobić, podsypując mąką. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na koło o średnicy około 25cm, podzielić na 8 trójkątów i kłasc konfiture sliwkową i zwijać formując rogaliki. Rogaliki układać na blaszce wysmarowanej masłem odłożyć do wyrośnieciana pół godziny t w ciepłe miejsce, przykryte lnianą ściereczką. Przed samym pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.

    Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut, lub do zezłocenia. Po upieczeniu lekko polac lukrem

Porady

składnika na około 25-27 rogalików rogaliki mozna oprószyc tez cukrem pudrem.'

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować