Piernik z konfiturą śliwkową i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nastawić na 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Jajka wbić do miski. Utrzeć razem z cukrem za pomocą miksera. Dodać resztę składników: mleko, olej, mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, kakao, cynamon, ziarenka wanilii, przyprawę do piernika. Wszystko razem dokładnie wymieszać (mikserem), aż do powstania gładkiej, jednolitej masy. Połowę masy przelać do foremki (u mnie: silikonowa, kształt dzwonu). Wstawić do piekarnika. Piec przez około 40 minut, aż do "suchego patyczka". Gotowy piernik wyciągnąć z piekarnika, wyjąć z foremki, ostudzić na kratce. Do foremki wlać drugą połowę masy na piernik i upiec według tych samych zasad, jak wcześniej. Gdy oba "blaty" będą już upieczone i ostudzone należy je podzielić jeszcze na pół - tym sposobem powinniśmy otrzymać cztery blaty. Układać po kolei: pierwszy blat ciasta, konfitura śliwkowa, drugi blat ciasta, konfitura śliwkowa, trzeci blat ciasta, konfitura śliwkowa, czwarty blat ciasta. Całość delikatnie "przycisnąć" do siebie. Tak ułożone blaty oblać rozpuszczoną polewą czekoladową. Zostawić do ostygnięcia. Gdy polewa zastygnie ozdobić piernik za pomocą kolorowych pisaków.
Komentarze