Zatapiane rogaliki z nadzeniem jabłkowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pulchne , miękkie i delikatne rogaliki z ciasta rzucanego na zimną wode. W sam raz na podwieczorek albo na przekąske.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej + około 2, 3 łyżki mąki do podsypywania
    2 jajka
    1/3 szklanki mleka
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    120 g masła, roztopionego
    1/4 szklanki cukru
    1 opakowanie cukru wanilinowego (
    15 dag suchych drozdzy

    Ponadto:

    konfitura jabłkowa lub mus jabłkowy
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki

Zatapiane rogaliki z nadzeniem jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce mąkę wymieszać z drożdżami,dodać jajka, mleko, śmietanę, masło i cukier a takze cukier waniliowy.
    . Składniki wyrobic a nastepnie uformowac kulę. Kulę owinąć bawełnianą ściereczką i zatopić w garnku z zimną woda a tak by ciasto było całe w wodzie.

    Gdy ciasto wypłynie wyjąć na stolnicę ponownie wyrobić, podsypując mąką. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na koła podzielić na 8 trójkątów . Na kazdy wyłozyc porcje nadzenia jabłkowego i zwinąc.Rogaliki przenieśc na natłuszczoną blachę i odłozyc na 30 minut w ciepłe miejsce.Piec przez 15 minut w temp.180 s C.Gotowe oprószyc cukrem pudrem.

    Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut, lub do zezłocenia. Po upieczeniu oprószyć pudrem i podawać.

Porady

-wychodzi około 30 rogalików - rogaliki te swietnie smakuja takze i z innym nadzeniem np. makowym, czy konfiturą sliwkową -stolnice podczas wyrabiania ciasta posypujemy mąką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować