Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem

5 (154 ocen)

  • 60 min

Takich dań się nie zapomina - ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem to jeden z moich smaków dzieciństwa. Danie proste, aromatyczne i bardzo smaczne. To propozycja na słodki obiad nie tylko dla dzieciaków.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg jabłek
    1,5 szklanki ryżu
    1,5 szklanki mleka
    3 szklanki wody
    szczypta soli
    2 łyżki masła
    3-4 łyżki cukru
    cynamon i śmietana do dekoracji.
Wystaw ocenę:

5 (154 ocen)

Zobacz również:

Desery

Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż zalewamy wodą i mlekiem, dodajemy masło i sól. Gotujemy do miękkości często mieszając - do wchłonięcia płynu.
  • 2. Ścieramy jabłka na tarce o dużych oczkach, dodajemy cukier i łyżeczkę cynamonu.
  • 3. Formę do pieczenia smarujemy masłem, wykładamy kolejno warstwami : ryz, jabłka, ryż, jabłka.
  • 4. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.
    Smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować