Zapiekanka ziemniaczana z rybą

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

740 Uwielbiam wszelkie zapiekanki i dania jednogarnkowe – mało roboty, mało zmywania. Taka potrawa jest idealna, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie. Zapiekanką ziemniaczaną z rybą można podać z plastrami cytryny i koperkiem, zarówno na zimno, jak i na ciepło.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    250 ml śmietany
    20 dag mrożonego szpinaku
    30 dag pstrąga łososiowego (lub innej ryby)
    1 jajko
    Sok z cytryny
    Sól, pieprz
    Gałka muszkatołowa
    Przyprawa warzywna
    Masło
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zapiekanka ziemniaczana z rybą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka ziemniaczana z rybą 1. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dobrze odcisnąć. Dodać jajko, śmietanę, dobrze przyprawić, wymieszać.
  • Zapiekanka ziemniaczana z rybą 2. Szpinak rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody.
  • Zapiekanka ziemniaczana z rybą 3. Rybę obrać ze skóry, pozbawić ości, pokroić w mniejsze kawałki i skropić sokiem z cytryny.
  • 4. Prostokątna formę do zapiekania wysmarować masłem. Na dnie układać kolejno: połowę masy ziemniaczanej, połowę szpinaku, kawałki ryby, resztę szpinaku i resztę masy ziemniaczanej. Każdą warstwę doprawić. Formę przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około godzinę. Po tym czasie zdjąć folię i chwilę zapiekać, aż zapiekanka zarumieni się od góry.

Porady

Zapiekankę można posypać tartym żółtym serem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pstrąg Ryby Szpinak Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować