Zapiekanka z tartych ziemniaków

4.5 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pyszna zapiekanka z tartych ziemniaków, warzyw i resztek pieczonego mięsa.

Składniki:

  • 350 g pieczonego mięsa (u mnie udko i kawałek pieczeni z szynki)
    3 łodygi selera naciowego
    1 średnia cebula
    1 mały strąk czerwonej papryki
    500 g ziemniaków
    4 łyżki oleju
    sól
    pieprz ziołowy
    mielone płatki chili
    1 czubata łyżka posiekanej zielonej pietruszki
    masło do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zapiekanka z tartych ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w kostkę. Warzywa oczyszczamy lub obieramy, płuczemy i osuszamy. Seler naciowy kroimy w plasterki, a cebulę i paprykę w paseczki. Ziemniaki ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • 2. Seler, cebulę i paprykę wkładamy na rozgrzany olej i lekko podsmażamy, dodajemy ziemniaki i smażymy mieszając, aby warzywa zmiękły. Dodajemy posiekaną pietruszkę i mięso, przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym i odrobiną mielonych płatków chili. Dokładnie mieszamy.
  • 3. Całość przekładamy do formy wysmarowanej masłem. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 30 minut pod przykryciem, a następnie 20 minut bez przykrycia.

Porady

Zamiast pieczonego mięsa można wykorzystać resztki różnych wędlin.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Seler Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować