Pyszna zapiekanka z tartych ziemniaków, warzyw i resztek pieczonego mięsa.
Składniki:
350 g pieczonego mięsa (u mnie udko i kawałek pieczeni z szynki)
3 łodygi selera naciowego
1 średnia cebula
1 mały strąk czerwonej papryki
500 g ziemniaków
4 łyżki oleju
sól
pieprz ziołowy
mielone płatki chili
1 czubata łyżka posiekanej zielonej pietruszki
masło do wysmarowania formy
Zapiekanka z tartych ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy w kostkę. Warzywa oczyszczamy lub obieramy, płuczemy i osuszamy. Seler naciowy kroimy w plasterki, a cebulę i paprykę w paseczki. Ziemniaki ścieramy na tarce o dużych oczkach.
2.Seler, cebulę i paprykę wkładamy na rozgrzany olej i lekko podsmażamy, dodajemy ziemniaki i smażymy mieszając, aby warzywa zmiękły. Dodajemy posiekaną pietruszkę i mięso, przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym i odrobiną mielonych płatków chili. Dokładnie mieszamy.
3.Całość przekładamy do formy wysmarowanej masłem. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 30 minut pod przykryciem, a następnie 20 minut bez przykrycia.
Porady
Zamiast pieczonego mięsa można wykorzystać resztki różnych wędlin.
Komentarze