Zapiekanka z pstrąga wędzonego i ziemniaków

0 (0 ocen)

Dobre obiadowe danie. Można przygotować wcześniej, a potem tylko wstawić do piekarnika i upiec.

Składniki:

  • 1 wędzony pstrąg
    800 g - 1000 g ziemniaków
    2 cebule
    200 g śmietany (30% lub 18%)
    4-5 łyżek jogurtu naturalnego
    5- 6 łyżeczek chrzanu - do smaku, opcjonalnie
    sól
    pieprz
    płatki chili
    szczypior
    cheddar do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ryba Zapiekanki

Zapiekanka z pstrąga wędzonego i ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pstrąga obrać ze skóry, oddzielić ości. Mięso podzielić na mniejsze kawałki.
  • 2. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć. Przy pomocy krajalnicy - mandoliny, lub robota kuchennego pokroić ziemniaki na jak najcieńsze plasterki. Dobrze by były jednakowej grubości.
  • 3. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na złoto. W miseczce wymieszać śmietanę, jogurt, chrzan, pieprz, płatki chili. W naczyniu do zapiekania ułożyć warstwę ziemniaków (1/2 porcji), układając lekko solić i posypywać pieprzem. Na ziemniakach ułożyć cebulę, na niej warstwę z pstrąga. Przykryć warstwą pozostałych ziemniaków.
  • image-14uc2ox 4. Zalać sosem ze śmietany i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st na ok 1 godzinę. W połowie pieczenia posypać cheddarem. Sprawdzić przed wyjęciem z piekarnika, czy ziemniaki są miękkie. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cheddar Pstrąg Ryby Śmietana Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować