Zapiekanka z patelni

4.5 (191 ocen)

  • 30 min

Danie to robię zawsze gdy nie zdążę zrobić zakupów, ponieważ składniki do jej przygotowania znajdą się w każdym domu. Potrawa jest syta, pożywna...no i smaczna:-))

  • 30 min

Składniki:

  • 2-3 ziemniaki, 2 marchewki, pół brokuła, 2 kiełbaski np.śląskie, 2 jajka, cebula, 2-3 ząbki czosnku, przyprawy: zioła prowansalskie, curry, sól, pieprz, pietruszka lub koperek.
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • warzywa na patelni 1. Obrane ziemniaki ,marchewkę i brokuł krótko gotujemy ok.10min. (mają być trochę twarde żeby później się nie rozwalały). Odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, następnie wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i czosnek-gdy się zeszkli dorzucamy kiełbaskę pokrojoną w półplasterki. Wszystko podsmażamy aż kiełbasa się zrumieni, następnie dodajemy pokrojone w półplasterki ziemniaki,marchew i brokuł podzielony na różyczki. Posypujemy ziołami prowansalskimi,solą i pieprzem. Całość dusimy przez chwilę aby smaki i zapachy się wymieszały. A pachnie bosko :-))
  • warzywa z patelni zalane jajkami 2. Bierzemy jajka, wbijamy je do miseczki, doprawiamy dużo curry- potem energicznie roztrzepujemy widelcem. Następnie jajka wylewamy na zapiekankę,zmniejszamy ogień, przykrywamy i czekamy aż jajka się zetną.Gotowe danie posypujemy koperkiem lub pietruszka. Do picia polecam kefir. I gotowe.

Porady

Rada 1: Dla osób które nie muszą dbać o figurę polecam na wylane jajka wyłożyć plastry sera żółtego i chwile poczekać aż się ładnie roztopi. Moja córka zajada się tym daniem polanym ketchupem. Rada 2: jak mam to dodaje jeszcze pokrojoną fasolkę szparagową Polecam i życzę smacznego.:-))

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować