Zapiekanka z kalarepką

0 (0 ocen)

Ta ziemniaczano-kalarepkowa „lazania” jest szybka do przygotowania, najwięcej czasu zajmuje jej pieczenie. Jeszcze lepiej smakuje dnia następnego odgrzewana, gdy smaki się przegryzą. Można przygotować ją wieczorem, a rano tylko podpiec.

Składniki:

  • (3-4 porcje):
    • 2 kalarepki,
    • 750g ziemniaków,
    • 200g szynki,
    • 200g śmietany kremówki,
    • 150g żółtego sera,
    • Sól,
    • Pieprz,
    • Gałka muszkatołowa,
    • Zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zapiekanka z kalarepką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka z kalarepką 1. Kalarepki i ziemniaki obieramy. Kroimy je w 3mm plasterki. Szynkę kroimy w cienkie plasterki lub możemy kupić od razu pokrojoną. Ser ścieramy na grubych oczkach tarki. Kremówkę mieszamy ze szczyptą soli, pieprzu, gałki muszkatołowej oraz ½ łyżeczki ziół prowansalskich.
  • Zapiekanka z kalarepką 2. Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną tłuszczu. Układamy kolejno warstwy: kalarepka, ziemniaki, szynka.
  • Zapiekanka z kalarepką 3. Co drugą warstwę przesypujemy odrobiną startego sera i oprószamy solą i pieprzem. Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki lub kalarepka.
  • Zapiekanka z kalarepką 4. Wierzch polewamy równomiernie śmietaną i posypujemy resztą sera.
    Naczynie przykrywamy i pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach. 15 minut przed końcem zapiekankę odkrywamy, aby ser się zarumienił z wierzchu.
    Życzę smacznego :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka Wędlina Ziemniaki Ser żółty Kalarepa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować