Ta ziemniaczano-kalarepkowa „lazania” jest szybka do przygotowania, najwięcej czasu zajmuje jej pieczenie. Jeszcze lepiej smakuje dnia następnego odgrzewana, gdy smaki się przegryzą. Można przygotować ją wieczorem, a rano tylko podpiec.
Zapiekanka z kalarepką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalarepki i ziemniaki obieramy. Kroimy je w 3mm plasterki. Szynkę kroimy w cienkie plasterki lub możemy kupić od razu pokrojoną. Ser ścieramy na grubych oczkach tarki. Kremówkę mieszamy ze szczyptą soli, pieprzu, gałki muszkatołowej oraz ½ łyżeczki ziół prowansalskich.
3.Co drugą warstwę przesypujemy odrobiną startego sera i oprószamy solą i pieprzem. Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki lub kalarepka.
4.Wierzch polewamy równomiernie śmietaną i posypujemy resztą sera.
Naczynie przykrywamy i pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach. 15 minut przed końcem zapiekankę odkrywamy, aby ser się zarumienił z wierzchu.
Życzę smacznego :-)
Komentarze