Zapiekanka porowa

4.5 (172 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszna zapiekanka idealna na obiad dla całej rodziny.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 duże pory
    2 piersi z kurczaka
    0,5 kg pieczarek
    1 duża cebula
    200 g majonezu
    300 g startego sera żółtego
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka porowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pory kroimy w krążki i wykładamy na spodzie naczynia żaroodporne.
    Piersi z kurczaka porcjujemy i ubijamy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz vegetą i układamy w naczyniu na porach.
    Kroimy pieczarki i cebulę, i podsmażamy razem na patelni. Pieczarki nie muszą być miękkie ponieważ dojdą w piekarniku. Następnie wykładamy do naczynia na kurczaka.
    Majonez wykładamy na wierzch pieczarek i obsypujemy startym serem żółtym.
    Pieczemy pod przykryciem w 180 st. przez około 60 min. Pod koniec pieczenia można zdjąć pokrywę, żeby ser się bardziej zarumienił.

Porady

Najlepiej smakuje z ryżem. Ryż można polać sosem powstałym z porów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować