Zapiekanka pomidorowo - porowa z mięsem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Łatwa w przygotowaniu i bardzo smaczna zapiekanka. Zachwyciła już niejedno podniebienie :) Idealna na obiad

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • -2 duże pory,
    -5 pomidorów,
    -ok. 200-300g mięsa mielonego (najlepiej z łopatki lub szynki)
    -mała cebula
    -1/2 papryki czerwonej
    -ok. 300g ryżu,
    -ok. 500-600ml bulionu warzywnego (może być z kostki, aby był intensywniejszy rozpuścić 2kostki w 0,5l),
    -2 jajka,
    -tymianek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, majeranek
    -sól,
    -koperek,
    -kilka plastrów żółtego sera (do przykrycia zapiekanki)
    -olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka pomidorowo - porowa z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przyprawić mięso mielone wszystkimi wymienionymi ziołami. Dodać cebulę i czerwoną paprykę pokrojone w drobniutką kosteczkę. Posolić. Dokładnie wymieszać. Odstawić na ok. 10 min . Następnie przesmażyć na oleju. Oczyszczone pory, pokroić w półplasterki, przesmażyć na oleju, zalać szklanką bulionu, dusić chwilę. Odsączyć. Płyn, który pozostał uzupełnić bulionem do objętości 1,5-2 szklanki. zagotować, wsypać ryż. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu, aż ryż wchłonie płyn. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Odsączyć. Wymieszać ugotowany ryż, pory, pomidory oraz przygotowane wcześniej mięso. Przyprawić do smaku tymiankiem, bazylią i oregano. Roztrzepać jajka i wymieszać z warzywami, ryżem i mięsem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, ułożyć plastry żółtego sera na wierzchu. Posypać koperkiem. Zapiekać 25-30 minut w temperaturze 200°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować