Zapiekanka mięsno-warzywna w sosie serowym

4.5 (179 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 2 godz.

Pomysł na zapiekankę powstał, gdy zostałam sama z chorą córką i nie mogłam pójść na zakupy. Połączyłam to, co znalazłam. Zapiekanka okazała się pyszna. Nawet wybredna starsza córka nie grymasiła.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ● 30-40 dag mielonego mięsa
    ● 3-4 ziemniaki
    ● 30 dag żółtego sera
    ● por
    ● sól, biały pieprz
    ● gałka muszkatołowa
    ● natka pietruszki
    ● 2 łyżki mąki
    ● 3/4 szklanki mleka
    ● łyżka śmietany 18-proc.
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka mięsno-warzywna w sosie serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka mięsno-warzywna w sosie serowym 1. Pora oczyszczamy i kroimy
    w półplasterki. Ziemniaki obieramy,
    myjemy i kroimy w cienkie
    plasterki lub trzemy jak na
    placki. Połowę sera ścieramy
    na tarce o dużych oczkach,
    a resztę – o małych oczkach.
  • Zapiekanka mięsno-warzywna w sosie serowym 2. Sos serowy: mleko mieszamy
    z mąką i śmietaną. Dodajemy
    po szczypcie soli, pieprzu
    i gałki muszkatołowej oraz
    drobno starty ser. Mieszamy.
  • Zapiekanka mięsno-warzywna w sosie serowym 3. W naczyniu żaroodpornym
    układamy warstwami: por, mięso,
    por i na wierzchu ziemniaki.
    Zalewamy sosem serowym,
    posypujemy grubo startym serem.
    Naczynie przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy ok.
    35 minut w 170 °C. Zdejmujemy
    folię i pieczemy 10-15 minut,
    aż wierzch się zrumieni.
    Dekorujemy posiekaną natką.

Porady

Możemy również użyć gotowego sosu serowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Ser żółty

Notka redakcyjna

PPWS_02-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować