Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, rucolą i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować w osolonej wodzie (ale dente-8 minut). Odcedzić, przelać zimną wodą, odstawić na bok.
2.Na patelni przesmażyć mąkę z masłem, stopniowo dolewać zimne mleko cały czas mieszając. Sos doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, gotować 10-15 minut cały czas mieszając trzepaczką. Nie dopuścić do powstania grudek.
4.Do naczynia żaroodpornego wlać 6 łyżek sosu beszamelowego, rozsmarować na dnie. Na sos wyłożyć połowę makaronu, na nim zblanszowany szpinak, resztę makaronu. Na makaron wylać cały sos beszamelowy, posypać czubrycą zieloną lub ulubionymi ziołami. Na wierzchu rozłożyć plastry sera.
5.Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 220 stopni C (na środkowej szynie).
6.Zapiekankę wyjąć z piekarnika, na wierzchu rozłożyć liście rucoli i kawałki kolorowej papryki.
7.Rady:do zapiekania użyłam szklanego żaroodpornego owalnego naczynia o pojemności 2,3 l. Można użyć dowolnego makaronu do zapiekanek, świetnie nadaje się też makaron do lasagne.
Komentarze