Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, rucolą i papryką

5 (1 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Moja makaronowa zapiekanka ze szpinakiem, rucolą, papryką i serem jest bardzo smaczna. Kolorowa i apetyczna. W dowolnym momencie można podać dokładkę.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ZAPIEKANKA::
    - makaron (wstążka szeroka karbowana): 400 gramów
    - szpinak (świeży): 200 gramów
    - papryka żółta (pokrojona w kostkę): 0.5 sztuki
    - papryka czerwona (pokrojona w kostkę): 0.5 sztuki
    - rucola: 50 gramów
    - ser żółty (pełnotłusty): 4 plastry
    - czosnek: 2 ząbki
    - sól: 2 łyżki
    - pieprz (czarny mielony): 1 łyżeczka
    - olej (rzepakowy): 2 łyżki
    SOS BESZAMELOWY::
    - mąka pszenna: 50 gramów
    - masło: 50 gramów
    - mleko: 600 mililitrów
    - gałka muszkatołowa (mielona): 0.5 łyżeczki
    - czubryca zielona (lub zioła prowansalskie): 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, rucolą i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka makaronowa z afrodyzjakiem 1. Makaron ugotować w osolonej wodzie (ale dente-8 minut). Odcedzić, przelać zimną wodą, odstawić na bok.
  • 2. Na patelni przesmażyć mąkę z masłem, stopniowo dolewać zimne mleko cały czas mieszając. Sos doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, gotować 10-15 minut cały czas mieszając trzepaczką. Nie dopuścić do powstania grudek.
  • 3. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić umyty, osuszony szpinak, dodać czosnek, łyżkę soli, pieprz, wymieszać, przesmażyć 3-4 minuty.
  • zapiekanka + afrodyzjak 4. Do naczynia żaroodpornego wlać 6 łyżek sosu beszamelowego, rozsmarować na dnie. Na sos wyłożyć połowę makaronu, na nim zblanszowany szpinak, resztę makaronu. Na makaron wylać cały sos beszamelowy, posypać czubrycą zieloną lub ulubionymi ziołami. Na wierzchu rozłożyć plastry sera.
  • 5. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 220 stopni C (na środkowej szynie).
  • zapiekanka kolor i smak afrodyzjaków 6. Zapiekankę wyjąć z piekarnika, na wierzchu rozłożyć liście rucoli i kawałki kolorowej papryki.
  • 7. Rady:do zapiekania użyłam szklanego żaroodpornego owalnego naczynia o pojemności 2,3 l. Można użyć dowolnego makaronu do zapiekanek, świetnie nadaje się też makaron do lasagne.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Papryka Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować