Zapiekanka makaronowa z brokułem i mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sos Beszamelowy:
Masło roztopić w rondlu na małym ogniu, dodać mąką, wymieszać drewnianą łyżką. Energicznie mieszając wlewać po trochu zimne mleko. Ciągle mieszając (beszamel łatwo się przypala), gotować sos, aż zgęstnieje. Przyprawić do smaku solą,pieprzem i gałką muszkatołową
Makaron ugotować al dente,brokuła podzielić na różyczki i blanszować w osolonej wodzie około 5min.Mięso przesmażyć z pokrojoną w kostkę cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.
Na spód naczynia 1 część makaronu,połowa mięsa,połowa brokułów,i znowu makaron,mięso,brokuły.Zalać wszystko sosem posypać startym serem i zapiekać w 180'C przez 25-30min.
Komentarze