Zapiekane bataty

4.5 (181 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min

Bataty przygotujemy bardzo szybko. Moja rodzina je bardzo lubi, najlepsze są zapiekane. Możemy dodać do farszu to co mamy w lodówce. Proste a jakie dobre jesienne danie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 bataty
    4 plastry szynk wędzonej
    1 pomidor
    2 pomidory suszone
    ser feta
    natka pietruszki
    1 cebula czerwona

    marynata:
    4 łyżki oliwy
    sól
    1/2 łyżeczki bazylii, oregano
    1 ząbek czosnku
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zapiekane bataty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bataty dokładnie szoruję, osuszam. Do miseczki wlewam oliwę, dodaję czosnek sprasowany, sól, bazylię, oregano. Marynatą smaruję bataty i owijam w folię aluminiową. Piernik nagrzewam do temp 200 stopni i piekę około godziny i piętnaście minut.Bataty piekłam przy okazji pieczenia chleba.
    Upieczone odwijam z foli kroję na pół, układam a każdej połówce kawałki szynki, pomidora, pomidora suszonego, ser feta, piórka cebuli. Wstawiam na 10 minut jeszcze do piekarnika. Przed podaniem posypuję natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bataty (słodkie ziemniaki) Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować