Kupiłam dzisiaj w mięsnym piękną karkówkę. Postanowiłam ją upiec w lekkim sosie czosnkowo-koperkowym. Wyszła soczysta, mięciutka, a do tego ciepłe ziemniaczki i mizeria…. Ahhh rewelacja dla podniebienia
Zapiekana czosnkowa karkówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krok 1
Karkówkę kroimy w plastry, ubijamy lekko tłuczkiem do mięsa. Przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do karkówki. Do miseczki wsypujemy mąkę, następnie każdy kawałek karkówki maczamy w niej i podsmażamy na oliwie z obu stron na rozgrzanej patelni.
Krok 2
Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego. Czosnek przeciskamy przez praskę. Połową nacieramy mięso i odstawiamy na 10 minut.
Krok 3
W tym czasie drugą część czosnku mieszamy razem z majonezem, jogurtem naturalnym, posiekanym koperkiem, szczyptą soli i pieprzem.
Krok 4
Sos wylewamy na karkówkę. Piec przez ok. 35-40 minut w temp. 170 stopni.
Komentarze