ZAKRĘCONY TORT

4.5 (146 ocen)

pyszny tort, który robi się raz dwa bez użycia tortownicy

Składniki:

  • forma: 24x38 cm

    Biszkopt:
    7 jajek
    7 łyżek cukru
    7 łyżek mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka oleju

    Krem krówkowy:
    1 margaryna
    masa krówkowa czekoladowa

    Masa kakaowa:
    1 budyń waniliowy
    1 szkl. mleka
    ½ szkl. cukru pudru
    2 łyżki kremu czekoladowego
    2 łyżki kakao
    2 łyżki wódki
    ½ margaryny

    Poncz:
    ¼ szkl. wódki
    2 łyżki cukru
    ½ szkl. wody
    Wymieszać wódkę z cukrem i wodą.

    Dodatkowo:
    dżem truskawkowy

    Dekoracja
    kropelki czekoladowe
    bezy
    perełki
    czekolada w płatkach
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Zakręcony tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Ubić białka, dodać cukier, następnie żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem oraz olej. Piec ok. 30 min. w 180 stopniach.

    Krem krówkowy:
    Margarynę utrzeć, dodać masę krówkową- wymieszać na jednolitą masę.

    Masa kakaowa:
    Na mleku ugotować budyń, wystudzić. Utrzeć margarynę z cukrem, dodać budyń, następnie kakao i krem czekoladowy. Na końcu dodać wódkę- wymieszać.

    Poncz:
    Wymieszać wódkę z cukrem i wodą.
  • 2. Wykonanie tortu:
    Biszkopt nasączyć ponczem, posmarować dżemem. Pokroić biszkopt wzdłuż na pasy o szerokości 6 cm. Każdy pasek ciasta posmarować masą krówkową ( ¼ masy zostawić na wierzch tortu). 1 pasek zwinąć w spiralę, dodać kolejny pasek, tak aby powstał tort, dodać wszystkie kawałki. Wierch tortu posmarować pozostałą masą krówkową, natomiast boki tortu posmarować masą kakaową. Przyozdobić czekoladą w płatkach oraz bezami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować