Tort poprzecznie zakręcony z masą śmietankową i dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Żółtka oddzielić od białek.
W misce ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec dodając partiami cukier,żółtka oraz , przesiane z proszkiem do pieczenia mąki.
Masę podzielić na trzy równe części.
Do jednej dodac kakao i wymieszać .
Ciemne ciasto przelać do tortownicy wyłozonej papierem do pieczenia..
Pozostałe części rozsmarować równymi warstwami na dwóch płaskich blaszkach równiez wyłozonych papaierem do pieczenia .
Tortownicę ustawić wyzej w piekarniku a płaskie blachy na niższych półkach. Po ok. 13-15 minutach ciasto na dużych blachach wyjąć i przestudzić. Ciemne ciasto w tortownicy pieczemy 5 minut dłuzej ( do suchego patyczka).
2. Śmietankę ubić na sztywno mikserem, pod koniec dodając po łyżce cukru, wmiksować ser mascarpone, odstawić do lodówki.
3. Wystudzony biszkopt z tortownicy przekroić na połowe.
Biszkopty na blaszkach pokroić – każdy – na cztery równej szerokości paski.
Blat ciemnego biszkoptu położyć na paterze, nasączyć lekko herbatą posmarować cienką warstwą dżemu i nałożyć ok. pół centymetrową warstwę kremu.
4. Każdy pasek z płaskich blach równiez lekko nasączyć herbatą .Rozprowadzić ć cienko najpierw dżem a nastepnie krem smietankowy Zwijac ciasno w tzw. ślimaka kolejno paski ciasta jeden za drugim i ułożyć pionowo na środku ciemnego biszkoptu.
Drugą część ciemnego ciasta tez nasączyć pozostała herbata , posmarować dżemem i kremem. Nałożyć na wczesniej zwinięty ślimak, przykryc.. Odłożyć kilka łyżek kremu do dekoracji, a pozostałą jego częścią wysmarować brzegi i wierzch tortu, wyrównując powierzchnię do kształtu walca.Boki oprószyc wiórkami , wierzch udekorowac kremem polewą ( napisy) i kwiatuszkami .Schłodzic:) Smacznego:)
Porady
. Piekarnik ustawić na 160 st. z włączonym termoobiegiem.
okragła forma o sr 21 cm.
Komentarze