Tort poprzecznie zakręcony z masą śmietankową i dżemem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort urodzinowy poprzeczny zakręcony dla mojej córci Mileny:)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1. Biszkopty:
    14 jajek
    3/4 szklanki cukru
    2 szklanki mąki pszennej
    3 łyzki mąki ziemniaczanej
    1 i 1\2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao

    2 Krem śmietanowy
    1 litr ml schłodzonej dobrze śmietanki 36 %
    800 g schłodzonego serka mascarpone
    2/3 szklanki cukru

    do nasączenia :

    herbata z cytryną
    oraz
    dzem wisniowy duzy sloik
    do dekoracji wiórka kokosowe
    kwiaty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Tort poprzecznie zakręcony z masą śmietankową i dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Żółtka oddzielić od białek.
    W misce ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec dodając partiami cukier,żółtka oraz , przesiane z proszkiem do pieczenia mąki.
    Masę podzielić na trzy równe części.
    Do jednej dodac kakao i wymieszać .
    Ciemne ciasto przelać do tortownicy wyłozonej papierem do pieczenia..
    Pozostałe części rozsmarować równymi warstwami na dwóch płaskich blaszkach równiez wyłozonych papaierem do pieczenia .
    Tortownicę ustawić wyzej w piekarniku a płaskie blachy na niższych półkach. Po ok. 13-15 minutach ciasto na dużych blachach wyjąć i przestudzić. Ciemne ciasto w tortownicy pieczemy 5 minut dłuzej ( do suchego patyczka).
    2. Śmietankę ubić na sztywno mikserem, pod koniec dodając po łyżce cukru, wmiksować ser mascarpone, odstawić do lodówki.

    3. Wystudzony biszkopt z tortownicy przekroić na połowe.
    Biszkopty na blaszkach pokroić – każdy – na cztery równej szerokości paski.
    Blat ciemnego biszkoptu położyć na paterze, nasączyć lekko herbatą posmarować cienką warstwą dżemu i nałożyć ok. pół centymetrową warstwę kremu.

    4. Każdy pasek z płaskich blach równiez lekko nasączyć herbatą .Rozprowadzić ć cienko najpierw dżem a nastepnie krem smietankowy Zwijac ciasno w tzw. ślimaka kolejno paski ciasta jeden za drugim i ułożyć pionowo na środku ciemnego biszkoptu.
    Drugą część ciemnego ciasta tez nasączyć pozostała herbata , posmarować dżemem i kremem. Nałożyć na wczesniej zwinięty ślimak, przykryc.. Odłożyć kilka łyżek kremu do dekoracji, a pozostałą jego częścią wysmarować brzegi i wierzch tortu, wyrównując powierzchnię do kształtu walca.Boki oprószyc wiórkami , wierzch udekorowac kremem polewą ( napisy) i kwiatuszkami .Schłodzic:) Smacznego:)

Porady

. Piekarnik ustawić na 160 st. z włączonym termoobiegiem. okragła forma o sr 21 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować