Zakręcony makowiec

  • wyświetlono: 582 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Zamiast strucli zrobiłam makowiec w kształcie ślimaka

benka

Składniki

Ciasto :
350 g mąki tortowej
100 g masła
30 g świeżych drożdży
1 żółtko
1/3 szkl. letniej śmietany
1 łyżeczka cukru
szczypta soli

Farsz:
200 g mielonego maku
1 szkl. mleka
100 g cukru
kopiasta łyżka miodu
cukier waniliowy lub aromat migdałowy
2/3 szkl. bakalii (orzechy, skórka pomarańczowa, rodzynki)

Dodatkowo:
białko do smarowania

Sposób przygotowania przepisu:

Zakręcony makowiec

  • 1. Farsz:
    Mak zalać mlekiem, gotować na małym ogniu aż zgęstnieje, gdyby za mocno odparowało można podlać odrobiną wody.
    Do ciepłego maku dodać cukry, miód i bakalie, odstawić do przestygnięcia.

  • 2. Ciasto:
    Mąkę posiekać z masłem. Drożdże wymieszać z letnią śmietaną i łyżeczką cukru i dodać do ciasta nie czekając aż wyrośnie.
    Dodać żółtko, szczyptę soli i szybko zamiesić ciasto.
  • Zakręcona drożdżówka-przygotowanie.3. Od razu rozwałkować na prostokąt o grubości 4 mm i rozprowadzić na nim masę makową.
    Pokroić na pasy o szerokości ok. 5 cm.
  • Zakręcona drożdżówka-etap przygotowania.4. Pierwszy pas zwinąć w ślimaczek i ustawić w wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 22 cm.
    Pozostałe pasy owijać dookoła, łączenia smarować białkiem.
    Wierzch ślimaka też posmarować białkiem i wstawić od razu do piekarnika nagrzanego do 180 *c.
    Upiec na rumiano, wystudzić na kratce.

Porady

Do ciasta można użyć gotowej masy makowej, jednak ja wolę zrobić sama, dla mnie gotowa jest za słodka.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zyciemoj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakimakmakowiecciasto makoweświętadrożdżówkaboże narodzenieślimak makowy

Komentarze

Podobne przepisy

Makowiec

Dodane przez: Konto nieaktywne

Makowiec

Makowce zawsze były moim faworytem....

Makowiec

Dodane przez: RedakcjaPP

Makowiec

Idealny na stół świąteczny lub...

makowiec

Dodane przez: Sayuri

Makowiec

Bardzo łatwy w przygotowaniu z...

makowiec

Dodane przez: gogusia

Makowiec

Bardzo makowe ciasto.

Makowiec japoński

Dodane przez: RedakcjaPP

Makowiec japoński

Przepis na ten makowiec japoński...

Makowiec

Dodane przez: beatak_83

Makowiec

Jest delikatny, puszysty, po prostu...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE