Wzburzona fala

4.5 (169 ocen)

  • 40 min

Ciasto szybkie i pyszne.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    150 g margaryny w temp. pokojowej
    2 szkl mąki
    3/4 szkl cukru
    2 łyżki mleka
    2 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    200 ml jogurtu naturalnego
    1 jajo

    Kulki serowe:
    200 g twarogu połtłustego
    2 żółtka
    5 łyżek cukru pudru
    7-9 łyżek wiórków kokosowych
    1 łyżka masła

    Krem:
    2 budynie smietankowe na 0,5 l mleka
    3 szkl. mleka
    3/4 szkl cukru
    300 g margaryny

    starta czekolada do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery Krem Kulki

Wzburzona fala - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ciasta najlepiej rozpocząć od przygotowania kulek serowych.

    Kulki serowe:
    Twaróg utrzeć z cukrem, kokosem, masłem i żółtkami. Jeśli masa jest zbyt rzadka, należy dodać wiórków.. Z powstałej masy formować w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki ułożyć na talerzu i włożyć do zamrażarki na pół godziny.
  • 2. Ciasto:
    Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajo, jogurt i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ucierać do połączenia składników. Ciasto podzielić na dwie nierówne części (40% i 60%). Do mniejszej dodać kakao i 2 łyżki mleka.
  • 3. Formę 30x25 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
    Łyżką rozsmarować jasne ciasto. Na jasnym cieście rozsmarować ciemne ciasto. Kulki wyjąć z zamrażarki i rozłożyć je równomiernie na cieście, lekko wciskając. Ciasto piec ok 35-40 min w 180 st. C.
    Ostudzić.
  • 4. Krem:
    Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować gęsty budyń.Ostudzić. Margarynę utrzeć na puch i dodawać po łyżce zimnego budyniu. Krem rozsmarować na cieście. Posypać startą czekoladą.
    Schłodzić w lodowce.

Porady

Przepraszam za nienajlepszej jakości zdjęcia...

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować