Sernik na zimno "Morska fala"

4.49 (175 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Zapraszam na niezwykle pyszny i pięknie wyglądający sernik na zimno w kolorze morskich fal. Sernik jest prosty w przygotowaniu, niezwykle kremowy oraz wygląda bardzo dekoracyjnie. Idealny na deser w ciepłe i słoneczne dni. Polecam

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 120 g biszkoptów
    60 g masła
    500 g sera twarogowego
    1 galaretka w proszku przezroczysta
    1 galaretka w proszku turkusowa
    200 ml śmietanki 30%
    2 łyżki cukru pudru
    oraz: jeżyny, borówki (opcjonalnie niebieska spirulina)
    tortownica o śred. 16 cm
Wystaw ocenę:

4.49 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Sernik na zimno Desery

Sernik na zimno "morska fala" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty bardzo drobno kruszymy i łączymy z rozpuszczonym masłem (robimy "mokry piasek). Tak powstałą masą wykładamy dno i boki tortownicy i mocno przyciskamy (ugniatamy). Wstawiamy blaszkę do lodówki.
    Każdą z galaretek rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia. Twaróg dzielimy na dwie części i przekładamy do dwóch misek. Do jednej miseczki wlewamy przezroczystą galaretkę a do drugiej turkusową i miksujemy do połączenia. gdy masy serowo-galaretkowe zaczną tężeć na przemian wlewamy je do blaszki z biszkoptowym ciastem (po 4 łyżki masy na środek blaszki). Czynność powtarzamy, aż do skończenia się obu mas. Wstawiamy ciasto lodówki do stężenia. Śmietankę zimną ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i dekorujemy górę sernika oraz układamy owoce. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez gotowania Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować