śledzie w pomidorach z piekarnika

4.5 (173 ocen)

najlepiej smakują na drugi dzień zimne do pieczywa, śledzie smażone na patelni czy puszki rybne odpadają w tym starciu właśnie z tak przyrządzonymi śledziami...................SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • śledzie tuszki 2 kg, sok z cytryny 1/4 szklanki, kucharek 2 łyżki, olej rzepakowy 6 łyżek, cebula 3 sztuka, cukier 3 łyżki, czosnek granulowany 1 łyżeczka, ziele angielskie całe 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kolendra cała 1 łyżeczka, Pomidory krojone z puszki 1 puszka, sok pomidorowy 3 szklanki, ocet 1 łyżka, pieprz biały 1,5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Śledzie w pomidorach z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. świeże śledzie średniej wielkości bez głów-tuszki, palcem przejechać po ości lekko naciskając - ość sama dobrze odchodzi zostawiając ładny filet
  • etap 2. opłukane śledzie w misce posypać kucharkiem, wlać sok z cytryny, wymieszać wszystko i do lodówki na całą noc
  • etap 3. na oleju zeszklić cebulę posypaną cukrem, dodać ziele, kolendrę, liście laurowe, wsypać czosnek
  • etap 4. do cebuli przelać z puszki pomidory krojone, wlać sok pomidorowy /mam swój domowy/, wlać ocet, wsypać pieprz biały i gotować z 3 minuty
  • etap 5. do naczynia żaroodpornego wlać trochę sosu, układać śledzie ciasno, polać sosem, układać śledzie, polać sosem - w drugim naczyniu ułożyć resztę śledzi i polać resztą sosu
  • etap 6. piekarnik nagrzac na 200 C, grzanie góra/dół, 2 poziom - piec śledzie 15 minut, nastepnie zmienić na termoobieg i piec 20 minut
  • etap 7. śledzie wyjąć z piekarnika, wystudzić i nakryć folią
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować