Wuzetka z dżemem i bitą śmietaną

4.45 (148 ocen)

  • 2 godz.

Przepyszne wspomnienie z lat dzieciństwa. Ciasto babkowe połączone z dżemem i mlekiem. Samo w sobie już jest lekko wilgotne,a przełożone bitą śmietaną, wprost rozpływa się w ustach.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Wuzetka z dżemem i bitą śmietaną









    SKŁADNIKI:(blaszka 20 x 20 cm ; czas przygotowania 10 minut + czas pieczenia 55 minut)


    3 jajka
    200 g cukru
    125 ml oleju
    250 g mąki
    2 łyżki kakao
    14 łyżek mleka
    200 g dżemu np. śliwkowy, wiśniowy, brzoskwiniowy
    szczypta soli
    1 plaska łyżeczka sody
    1/2 łyżeczki kwasku


    PONCZ:


    125 ml wody
    sok z 1/2 cytryny
    3 łyżki cukru
    Wszystkie składniki gotować do momentu rozpuszczenia się cukru(nie mieszamy)


    ŚMIETANA:

    500 ml zimnej śmietanki 30%
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka żelatyny
    3 łyżki wody


    POLEWA:

    200 g czekolady 50% kakao
    4 łyżki śmietanki 30%





Wystaw ocenę:

4.45 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Przetwory Wuzetka

Wuzetka z dżemem i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. WYKONANIE:
    Jajka zmiksować w misce z cukrem i solą na puszysty krem kogel-mogel.
    Dodać olej, połączyć z jajkami.
    Do dżemu dolać kakao i mleko, dokładnie wymieszać.
    Wlać całość do jajek i krótko zmiksować.
    Wsypać przesianą mąkę z sodą oraz kwasek cytrynowy. Dokładnie wymieszać.
    Ciasto wylać na blaszkę posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą lub mąką.
    Piec w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok. 55 minut.
    Upieczony wyłożyć na metalową kratkę i pozostawić do ostygnięcia.
  • 2. Przygotować poncz. Wszystkie składniki gotować na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się cukru. Wystudzić.
    Zimny biszkopt wyrównać , przekroić na pół.
    Nasączyć ponczem, można posmarować dodatkowo delikatnie dżemem.
  • 3. Przygotować bitą śmietanę.
    Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie rozpuścić w mikrofalówce.
    Zimną śmietanę z cukrem pudrem delikatnie miksujemy, uważając aby nie przebić. Do prawie ubitej, dolać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać.
    Przełożyć biszkopt bitą śmietaną, zostawiając 3-4 łyżki do dekoracji na rozetki.
  • 4. Czekoladę rozpuścić ze śmietanką. Posmarować wierzch wuzetki. Pozostawić do zastygnięcia.
    Udekorować rozetkami ze śmietany.
    Smacznego;)
  • 5. Serdecznie zapraszam do polubienia mnie na facebooku
    http://www.facebook.pl/EsmeraldaZeSmakiem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować