Gofry z dżemem i bitą śmietaną

4.5 (174 ocen)

  • 30 min

Domowe gofry z bitą śmietaną i dżemem przywodzą na myśl ciepłe letnie wieczory i stoisko z goframi nad morzem.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    2 szklanki mleka
    czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    1/3 szklanki oleju
    2 łyżki cukru
    2 jajka
    do podania: bita śmietana (100 ml kremówki 36% + łyżka cukru pudru)
    ulubione konfitury
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Desery Gofry Przetwory

Gofry z dżemem i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zmiksować ze sobą, odstawić ciasto na min. 15 minut.
    Rozgrzać gofrownicę, nakładać ciasto, równomiernie rozsmarować i smażyć po kilka minut.
    Uchylić gofrownicę i jeszcze 30 sekund smażyć, przełożyć na kratkę do ciasteczek - wtedy gofry pozostaną chrupiące, jeśli będziemy kłaść jedne na drugich to się zaparzą.
    Podawać z ubitą kremówką (bitą śmietaną) i ulubionym dżemem lub konfiturą (u mnie morelowa Twój Ogród).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować